Parken

Una de las 20 cascadas del río Pacuare de Cost...

In alle parken moet je een entreeprijs betalen. Deze variëren tussen de $10 en $12 dollar voor een volwassene. Kinderen betalen ongeveer $2. De openingstijden liggen meestal tussen 07.00 uur ’s ochtends en 16.00 uur ’s middags. Veel nationale parken houden hun poorten op maandag gesloten!

Ga vroeg naar een park om zo veel mogelijk te zien. Met name in de drukke vakantieperiodes (december-februari, pasen, juli) is het aan te raden om zo vroeg mogelijk de parken te bezoeken om grote groepen toeristen te vermijden.

Indien je een park bezoek denk er aan om drinken en eventueel eten mee te nemen,er mag namelijk in het park niets worden verkocht alleen de Poas heeft een restaurantje.In de meeste parken zijn de faciliteiten simpel en het is verstandig om toiletpapier mee te nemen.

ARENAL VOLCANO NATIONAL PARK
BARRA HONDA NATIONAL PARK
BRAULIO CARRILLO NATIONAL PARK
CAHUITA NATIONAL PARK
CARARA NATIONAL PARK
CHIRRIPÓ NATIONAL PARK
CORCOVADO NATIONAL PARK
GUANACASTE NATIONAL PARK
IRAZÚ VOLCANO NATIONAL PARK
JUAN CASTRO BLANCO NATIONAL PARK
MANUEL ANTONIO NATIONAL PARK
PALO VERDE NATIONAL PARK
PIEDRAS BLANCAS NATIONAL PARK
PLAYA GRANDE MARINE TURTLE NATIONAL PARK
POÁS VOLCANO NATIONAL PARK
RINCÓN DE LA VIEJA NATIONAL PARK
SANTA ROSA NATIONAL PARK
TAPANTI–MACIZO DE LA MUERTE NATIONAL PARK
TENORIO VOLCANO NATIONAL PARK AND VICINITY
TORTUGUERO NATIONAL PARK
WHALE MARINE NATIONAL PARK

 

Ben je van plan een bezoek aan Corcovado te brengen dan kan onderstaande informatie mogelijk van pas komen.Op dit moment is er geen website van het park beschikbaar. Wel zijn er internetadressen van reisbureaus, forums, hotels, blogs en touroperators waar je informatie vanaf kunt halen. Deze actuele informatie is samengesteld door Manon en Mario met de hulp van gidsen, parkwachters en medewerkers van het parkkantoor, maar ze hebben ook geput uit eigen kennis en ervaring. Mario was vroeger gids in Corcovado. Wij wensen je veel plezier in dit prachtige natuurgebied van Costa Rica.
Met dank aan                                                                                                                                                                                           Mario en Manon
http://www.tipijungla.com
Palma Quemada (tussen Dominical en Quepos)

Kaart natuurpark Corcovado

Contact
Kantoor Parque Nacional Corcovado
Plaats Puerto Jiménez
E-mail pncorcovado@gmail.com
Telefoon (506) 2735-5036 (alle dagen van de week geopend) van 08.00 u. tot 16.00 u.

Inhoud
• Hoe bezoek je het park
• De beste tijd om Corcovado te bezoeken
• Hoe te reserveren
• Hoe betaal je voor het bezoek aan het park
• De prijzen en gemiddelde kosten
• De rangerstations
• De paden tussen de rangerstations
• Wat mee te nemen
• Een gids
• Dieren
• Afstanden tot het park
• Waar te overnachten en eten buiten het park
• Met het openbaar vervoer
• Algemene tips

Corcovado ligt in het Zuiden van Costa Rica, aan de kust van de Pacifische oceaan, op het schiereiland Osa. Het park is een groot natuurgebied (10 keer groter dan nationaal park de Veluwe) met een enorme diversiteit aan flora en fauna. Het heeft 13 verschillende ecosystemen: van regenwoud, mangroves, rivieren, moerassen, heuvels, vlaktes, grotten, watervallen, stranden tot riffen, maar ook jungle in regeneratie (wat secundair regenwoud wordt genoemd). Corcovado biedt een ideale plek voor diersoorten die een grote habitat nodig hebben zoals poema’s, jaguars en tapirs. National Geographic beschrijft dit gebied als één van de meest intense biologische plekken op aarde. Het park wordt jaarlijks niet alleen bezocht door grote aantallen toeristen; het is eveneens een belangrijk gebied voor biologen en onderzoekers afkomstig uit de hele wereld.

Hoe bezoek je het park
Om Corcovado te bezoeken moet je beschikken over een toegangsbewijs. Dit kun je niet kopen of verkrijgen bij de ingangen van het park. Entreekaarten t.b.v. een dagtour kun je wel ter plekke bemachtigen bij hotels/touroperators waar je verblijft in Drake Bay, Puerto Jiménez, Carate etc. In de maanden september en november (de regentijd/laagseizoen) worden de dagtours vanaf Drake Bay niet elke dag georganiseerd. De tours zijn gebonden aan een minimum aantal deelnemers, tenzij je voor een exclusieve tour wilt betalen.

Voor een bezoek van meerdere dagen kun je de tour laten regelen door een touroperator, hotel, gids, reisbureau etc. Wanneer je op eigen initiatief gaat, vraag je de toegangsbewijzen aan door middel van het online reserveringsformulier. Dit doe je door een e-mail te sturen naar het kantoor van het park. Als je wilt overnachten binnen het park dan is het aan te raden dit ver van tevoren te regelen, i.v.m. beschikbaarheid. In de droge periode; van december t/m april en vooral tijdens de Paasdagen en rond de Kerst en in de maanden juli en augustus is het druk in het park. Beschikbaarheid is dan beperkt. De echte avonturiers en goede wandelaars halen het meeste uit een trip langs de stations met overnachting(en) in Sirena. Hier zijn 3 dagen voor nodig.

Hieronder een aantal manieren hoe het park te bezoeken is.

Manier 1. Sirena rangerstation vanaf Drake Bay dagtrip. Dit is de makkelijkste en meest gebruikelijke manier om Corcovado (station Sirena) te bezoeken. Je vertrekt in de ochtend per boot naar Sirena. Hier wandel je over enkele paden van het station en komt in de middag ook per boot in Drake Bay terug. Voordeel van deze tour is dat je deze ter plekke in Drake Bay kunt boeken (bij de hotels/touroperators). Een exclusieve dagtrip (2 personen en alles inclusief) per boot van Drake Bay naar Sirena en terug is duur; kost ongeveer 300 dollar. Een gewone dagtrip (samen met andere toeristen) naar Sirena kost gemiddeld 95 dollar p.p. Dit is inclusief bootvervoer, gids en lunch. Deze tour is geschikt voor een grote groep mensen, als gezinnen en/of voor mensen die geen lange afstanden willen of kunnen lopen. Tijdens deze tour heb je de kans veel dieren te zien, maar er zijn ook dagen dat dit niet het geval is. Maanden van drukte in het park zijn februari,maart en april en juli en augustus. In deze maanden kan de groep die aan een tour deelneemt groot zijn en kan uit meer dan 10 personen bestaan. Je kunt deze tour ook zelf regelen, zonder gids, maar dan moet je beschikken over een toegangsbewijs en zelf de bootreis regelen. Er bestaat eventueel een mogelijkheid om mee te gaan (als er plek is) met een boot die andere toeristen brengt. Voor een dergelijke boottocht zou je ongeveer $60 heen en terug betalen.

Manier 2. San Pedrillo rangerstation dagtrip. Het rangerstation San Pedrillo (de Noordelijke ingang van het park) ligt op een half uur varen (of 6 uur lopen) van Drake Bay. Deze tour wordt ook vanaf Sierpe of Uvita aangeboden. Deze tour is niet erg aantrekkelijk; de kans dat je dieren ziet is vele malen kleiner en er zijn minder paden te bewandelen.

Manier 3. Sirena rangerstation via Drake Bay met overnachting in Sirena. Je vertrekt per boot vanaf Drake Bay om te vernachten in Sirena en je keert de volgende dag eveneens per boot terug. Of je loopt na de overnachting(en) naar het rangerstation La Leona; waar je het park verlaat. Deze tour kun je met een privé gids, reisbureau, een hotel/touroperator of zelf regelen. Drake Bay, Sierpe, Uvita en Dominical zijn de plaatsen waar deze tour aangeboden wordt. Het beste is deze van tevoren via het internet of telefonisch te boeken.

Manier 4. Sirena via La Leona met een overnachting in/bij het rangerstation. Deze tour is bij uitstek geschikt voor avonturiers en goede wandelaars en uiteraard één van de beste manieren om dieren te spotten. Je loopt gedurende deze tour meer dan 35 kilometer. Je vertrekt vanaf La Leona naar Sirena en na de overnachting(en) keer terug naar La Leona. Voor deze tour ga je langs de Zuidelijke dorpen Puerto Jiménez en Carate. Er zijn hotels/touroperators in de buurt van Puerto Jiménez en Carate die deze tour aanbieden. Ook zijn er in Puerto Jménez privé-gidsen die je kunt inhuren. Een gids is niet echt nodig want de paden zijn makkelijk te bewandelen en te volgen. Let op! Na 10.00 uur is het niet meer mogelijk je wandeling van La Leona in de richting Sirena te starten tenzij je met een gids loopt. Je moet namelijk voor het donker het station bereikt hebben. Het is niet toegestaan na zonsondergang in het park te lopen.

Manier 5. Sirena bereiken via Los Patos met overnachting in Sirena en het park verlaten via La Leona. Je gaat dan via La Palma; een dorp dat 15 km ten Noorden van Puerto Jiménez ligt. Voor deze tour heb je minimaal 3 dagen nodig. De 1ste dag loop je het traject Los Patos-Sirena. De tweede dag maak je wandelingen in de buurt van de post Sirena. De derde dag loop je van Sirena naar La Leona. Je hebt wel een uitstekende conditie nodig voor deze wandelingen. Je loopt namelijk meer dan 40 kilometer in deze dagen. In de regenperiode, met name september of november, is het begaan van dit traject bijna onmogelijk. In Puerto Jiménez zijn privé-gidsen en touroperators die deze tour organiseren. Het is aan te raden dit traject samen met een gids te belopen.

Manier 6. La Leona rangerstation dagtrip. Je boekt een dagtrip vanuit Puerto Jiménez of een hotel in de buurt van Carate. Het is een wandeltocht via de parkingang La Leona over het pad in de richting Sirena. Je keert terug via dezelfde route. Daar het gebied rond La Leona ongerept is, kun je vanaf een accommodatie heel wat dieren zien en hoef je eigenlijk het park niet in te gaan.

Manier 7. Sirena vanaf San Pedrillo (lopen) met overnachting(en) in Sirena. Dit is een trip die weinig mensen doen en kan alleen met een gids en van januari tot en met april. Je loopt ongeveer 30 kilometer tot Sirena. Na Sirena kun je verder lopen tot La Leona (16 kilometer). Of je verlaat het park per boot naar Drake Bay.

Manier 8. Sirena per vliegtuigje. Je vliegt eerst naar Drake Bay of Puerto Jiménez van bijvoorbeeld San José en van daaruit met een privé-charter naar Sirena. Je kunt Sirena dan weer verlaten per vliegtuig of je loopt naar één van de ingangen van het park; bijvoorbeeld La Leona. Vliegtuigmaatschappijen die vliegen op bovenstaande bestemmingen zijn Nature air en Sansa en lokale privé-charters.

De beste tijd om Corcovado te bezoeken
Je kunt het park het hele jaar bezoeken, behalve de rangerstations of paden die in bepaalde periode van het jaar dicht of afgesloten zijn, zoals de post Sirena (gesloten in oktober) en de paden San Pedrillo-Sirena (gesloten van mei tot december).

Dieren zijn actiever tijdens de overgangsmaanden. Dit is de periode dat de regenperiode overgaat in het droge seizoen: eind november/begin december en de periode dat de droge periode overgaat in het regenseizoen: eind april /begin mei. Ook is er een kleine zomertje in het midden van de regenperiode: juli en augustus.

De droge maanden zijn van begin december tot eind april. In deze periode zijn de paden makkelijk te belopen, vooral de lange trajecten die door rivieren gaan. Ook kun je in deze maanden je tijd goed benutten voor wandelingen zonder dat je nat zult worden. De gevoelstemperatuur is in de droge maanden wel een stuk hoger. De zon kan dan fel schijnen en hoewel het verschil in temperatuur tussen de droge periode en de regentijd niet zo groot is, wordt het tussen de 30 en 35 graden. De hoge luchtvochtvochtigheid maken de lange wandelingen zwaar. De droge periode is het hoogseizoen qua toerisme in Costa Rica en het zal dan een stuk drukker in het park zijn. In de maanden september tot november kan het erg veel regenen en nemen de rivieren in omvang toe. De paden worden hierdoor moeilijker te begaan, met name het traject Los Patos-Sirena. De rivieren Rio Claro en Rio Sirena tussen de paden Leona-Sirena en Rio Pavo tussen Los Patos-Sirena kunnen overstromen. De rivieren Rio Oro, Rio Piro, Rio Tigre en Quebrada Cambronera tussen Puerto Jiménez en Carate (een traject dat je met een huurauto of collectieve taxi kunt berijden) zijn lastiger om over te steken als het veel heeft geregend. Vind je het niet erg om in de regen te lopen, ben je een echte natuurliefhebber en wil je niet in een drukbezocht park wandelen dan zijn dit de meest ideale maanden om je trip door Corcovado te plannen.

Hoe te reserveren
Je kunt vanuit het buitenland online reserveren via het parkkantoor of alles laten regelen door een hotel/touroperator/reisbureau/privé-gids. Je kunt ook ter plekke (in bijvoorbeeld Drake Bay, Puerto Jiménez of Carate) reserveren via een hotel of touroperator. Dit wanneer je een dagtrip wilt doen. Wanneer je vanuit het buitenland wilt reserveren komt er heel wat mailverkeer aan te pas. Met wat geduld en binnen een paar dagen kun je een gedeelte van de reservering in orde hebben. Via het e-mailadres pncorcovado@gmail.com kun je een reserveringsformulier opvragen. Het formulier (een Excel document) ontvang je binnen 24 uur. In het formulier komen je persoonsgegevens, de dagen die je in het park wilt zijn, hoe je wilt overnachten en/of je gebruik wilt maken van maaltijden, enzovoort. Ook staan alle kosten in dit document vermeld. Je vermeldt hierin ook dat je je in het buitenland bevindt en dat je zult betalen als je in Costa Rica bent. Als je het document terugstuurt dan ontvang je binnen 24 uur een bevestiging of je op de dagen van je aanvraag het park in kunt gaan. Ook kun je op het formulier aangeven of je een gids wilt inhuren. Het park heeft een lijst met namen van gecertificeerde gidsen. Voordat je naar het park gaat, moet je het entreegeld voldoen. Het is niet mogelijk om vanuit het buitenland deze betalingen te doen, ook niet met internetbankieren. In Costa Rica kun je de transactie bij een vestiging van de bank Banco Nacional (staat vermeld op de bevestiging van de reservering) doen. Je stort het geld op twee verschillende bankrekeningen: de ene voor de kosten van de entree en de andere voor het eten, gebruik slaapvertrek en/of standplaats bij het station. Het betalingsbewijs moet je scannen en per e-mail sturen naar het parkkantoor. Je krijgt dan een bevestiging dat je gereserveerd hebt. Vervolgens moet je het betalingsbewijs tonen bij het rangerstation waar je het park ingaat (La Leona, Los Patos, Sirena of San Pedrillo). Als je via Puerto Jiménez naar Corcovado gaat dan is daar een kantoortje van het park. Je kunt, als je in Costa Rica bent, ook een paar dagen van tevoren reserveren (bijvoorbeeld één of twee dagen). Als er beschikbaarheid is dan moet je binnen 24 uur naar een Banco National en vervolgens naar een internetcafé om documenten te scannen en te printen om ze vervolgens per e-mail te sturen naar het kantoor.

Hoe betaal je voor het bezoek aan het park
Voor een dagtrip betaal je ter plekke (of van tevoren) aan de gids/touroperator/hotel. Dit kan contant of met creditcard. Als je via een touroperator boekt dan kan het zijn dat je van tevoren een deel of het gehele bedrag op een bankrekening moet storten. Als je met een gids gaat dan het kan zijn dat je vooraf een deel op de bankrekening van de gids moet storten. Sommige gidsen schieten alle bedragen voor en later betaal je hem/haar dan contant of door het bedrag op zijn/haar rekening storten. Als je alles zelf regelt dan betaal je bij een vestiging van de Banco Nacional in Costa Rica (zie Hoe te reserveren). In Puerto Jiménez vind je een filiaal van de Banco Nacional. Sommige filialen van deze bank zijn op zaterdag open, het filiaal in Puerto Jiménez niet.

De Prijzen
Entree park $ 10 p.p. per dag.
Kampeerplek $ 4 p.p. per nacht.
Slaapplaats in stapelbedden in Sirena $ 8 p.p.per nacht.
Ontbijt $ 20 p.p.
Lunch $ 25 p.p.
Avondeten $ 25 p.p.

Gemiddelde kosten
Hieronder de gemiddelde kosten per persoon van een bezoek aan Corcovado. Het verschil in prijs is afhankelijk van hoe je de tour organiseert; zelf of via een touroperator/hotel/gids. De kosten ziijn exclusief het verblijf in Drake Bay of Puerto Jiménez. Sommige hotels of touroperators bieden een all-in pakket. Dit is meestal niet de goedkoopste optie.

Vanaf Drake Bay met overnachting in Sirena
3 dagen op eigen initiatief $200 p.p.
2 dagen met privé-gids $200 p.p.
2 dagen met touroperator $250 p.p.

Vanaf Drake Bay naar Sirena
1 dagtrip op eigen initiatief $70 p.p.
1 dagtrip met gids $90 p.p.
1 dagtrip privé (2 personen) $300

Vanaf Puerto Jiménez met overnachting(en) in Sirena
2 dagen op eigen initiatief $150 p.p.
3 dagen op eigen initiatief $185 p.p. (2 overnachtingen)
3 dagen met privé-gids $450 p.p. (2 personen/ 2 overnachtingen)
Met een touroperator zijn de prijzen hoger:
3 dagen $ 545 p.p. (2 a 3 personen / 2 overnachtingen)

De rangerstations
Corcovado heeft 4 rangerstations: Sirena, La Leona, Los Patos en San Pedrillo.

Sirena
Sirena is het meest bezochte rangerstation van het park. Dit rangerstation bereik je per boot (vanaf Drake Bay) of te voet (vanaf La Leona, Los Patos of San Pedrillo). Ook is het mogelijk het station per vliegtuigje te bereiken. Het rangerstation ligt min of meer in het midden van het park aan de kant van de Pacifische oceaan. Het is een houten gebouw op een open veld omringd door jungle. Om Sirena te verkennen zijn er 7 paden te bewandelen. Sommige bewandel je in een half uur en andere in 4 uur. Het station heeft elektra dat middels zonnepanelen wordt opgewekt. Het is de enige plek in het park waar je kunt overnachten in een slaapvertrek en eten kunt reserveren. Het water komt uit een riviertje. Hoewel er staat aangeven dat het drinkbaar is, kun je beter zelf mineraalwater meenemen of het water eerst koken of zuiveren met daarvoor bedoelde pilletjes. Bij de post Sirena kun je ook drinkwater kopen; een 2 liter fles kost $4. Voor het eten in Sirena zijn vaste tijdstippen (bepaald door de parkwachters). Let wel; voor zowel het eten als een overnachtingsplek moet je van tevoren reserveren. Kies je voor een overnachting in een slaapzaal dan moet je zelf beddengoed meenemen. Er zijn circa 9 kamers met ruimte voor 5 personen per kamer. De slaapzaal heeft stapelbedden en er zijn gezamenlijke douches en wc’s. Je kunt hier ook kamperen in je eigen tent (onder een overkapping). Er is plek voor ongeveer 15 tenten, maar je kunt je tent ook op het gras neerzetten. Je kunt hier geen kampeerspullen en of kookgerei huren. Ook is het niet mogelijk etenswaren te kopen of eten te bestellen. Maaltijden moet je van te voren via een formulier reserveren. Het is mogelijk te internetten middels Wifi. In het gebouw van de post Sirena verblijven zowel parkwachters, biologen, onderzoekers, toeristen als gidsen. De meeste privé-gidsen die regelmatig tours doen, bewaren in dit station hun spullen, zoals tenten, matrasjes en kookgerei, voor gebruik door hun clienten.

De paden van het rangerstation Sirena
• Sendero Guanacaste: afstand en loopduur: 3,7 km en 1,5 uur. (Afhankelijk van het getij kun je haaien zien in de monding van de rivier Sirena. Ook is de rivier een uitstekende plek om de tapir te spotten.)
• Sendero Naranjo: afstand en loopduur 1,5 km en 35 min.
• Sendero Sirena: afstand en loopduur 1,2 km. en 30 min.
• Sendero Espaveles: afstand en loopduur 1,9 km. en 45 min.
• Sendero Olla: afstand en loopduur 5 km en 2 uur
• Sendero Rio Claro: afstand en loopduur 7,5 km en 2,5 uur
• Sendero Corcovado: afstand en loopduur 2,5 km en 1 uur

Hoe bereik je Drake Bay
De meeste mensen bereiken Drake Bay per boot vanaf Sierpe. Sierpe is een klein dorp waar je met een huurauto, shuttlebus of publieke bus kunt komen. De auto kun je bewaakt achterlaten bij restaurat Las Vegas. Vanaf Sierpe ga je verder met boot naar Drake Bay (zie vertrektijden van de boot onder Met het openbaar vervoer). Met een huurauto is het ook mogelijk om in Sierpe met een pontje de Sierpe rivier over te steken en verder te rijden via Alto de San Juan tot Rincón en vervolgens naar Drake Bay. Sommige mensen rijden via de Interamericana Sur (snelweg 2) tot Chacarita en vervolgens richting Puerto Jiménez tot Rincón. Ongeveer 2 km. na Rincón neem je een afslag naar Drake Bay. Deze afslag staat aangegeven met een klein bord met de letters ‘Drake’. De afstand is ongeveer 50 km en het duurt ongeveer 1,5 uur tot je er bent. De routes Sierpe-Alto de San Juan-Rincón en Rincón-Drake Bay zijn in de droge maanden van december t/m april goed te berijden.

Je kunt ook met het openbaar vervoer Drake Bay bereiken. Vanuit San José rijdt een publieke bus naar Puerto Jiménez, maar eerder stap je uit in La Palma om de bus te pakken die twee keer per dag naar Drake Bay gaat. Bevind je je op een andere plek bijvoorbeeld aan de Pacifische kust dan moet je eerst het dorp Palmar Norte bereiken. Vanuit Palmar Norte kun je de bus richting Puerto Jiménez nemen. In Palmar Norte vertrekken ook bussen naar Sierpe; van waaruit je met de boottaxi naar Drake Bay kunt gaan. Drake Bay is ook te bereiken met een vliegtuigje van vliegmaatschappijen Sansa en Nature Air.

La Leona
Het station La Leona is de Zuidelijke ingang van het park. Dit rangerstation ligt naast het strand en wordt gebruikt om toegang tot het park te krijgen en/of het park verlaten. De post La Leona heeft geen elektra, er zijn geen slaapvertrekken en je kunt er niet eten. Het water voor de sanitaire voorzieningen komt van een riviertje en is dus niet drinkbaar. Alleen de parkwachters kunnen in dit station verblijven. Je kunt hier wel kamperen in je eigen tent op een grasveldje. Ook is er een overdekte plek waar tafels staan; je kunt hier je (zelf meegebrachte) etenswaren bereiden. Ga je op tour via La Leona of op eigen initiatief dan is het belangrijk te weten dat je etenswaren en andere spullen in Puerto Jiménez zult moeten kopen.

Hoe bereik je La Leona
Van Puerto Jiménez ga je naar Carate (laatste plek op de route naar Leona) met een collectieve taxi (pick-up), huurauto of vliegtuigje (privé-charter). Er rijdt geen bus. De laatste 3,5 kilometer tot La Leona kun je alleen te voet afleggen. Je loopt dan over het strand. Carate kun je niet een dorp noemen. Er zijn enkele huizen en hotels en er woont slechts een handjevol mensen.

Met de auto (4×4)
Vanuit San José zijn er twee routes die je kunt nemen. Je volgt de route die je langs Jacó-Quepos-Plamar Norte-Chacarita-Puerto Jiménez-Carate zal leiden. Deze route (deels langs de kust) voert je over de weg genaamd Caldera (27) tot voorbij Orotina en vervolgens over de Costanera Sur (34) tot Palmar Norte en vervolgens over de Pan American Highway (2) tot Chacarita. Hier neem je de afslag naar rechts (weg 245) richting Puerto Jiménez en vervolgens tot Carate. De andere route (over de berg Cerro de La Muerte) leidt je vanaf San José (weg 2) naar San Isidro del General, vervolgens naar Palmar Norte tot Chacarita en over de weg 245 langs Puerto Jiménez tot Carate. De afstand van San José tot Carate is 368 km en het is ongeveer 8 á 9 uur rijden. In Carate zul je je huurauto achter moeten laten. Voor $6 per dag kun je hem laten staan bij Pulpería Carate. Het is ook een optie om de auto in Puerto Jiménez achter te laten en verder te rijden met de collectieve taxi tot Carate.

Met de bus en vervolgens met collectieve taxi
Met de publieke bus kun je tot Puerto Jiménez komen. De bussen naar Puerto Jiménez vertrekken vanuit verschillende dorpen en steden in het land zoals San José, San Isidro del General, Palmar Norte en Cuidad Neilly. Er zijn bussen die rechtstreeks naar Puerto Jiménez rijden of je zult één of meerdere keren over moeten stappen. In San José vertrekken de bussen 50 meter van het busstation San Carlos. De vertrektijden van de bus naar Puerto Jiménez zijn 08.00 uur en 12.00 uur. In Puerto Jiménez moet je de collectieve taxi naar Carate nemen. Deze taxi (een pick-up) rijdt twee keer per dag naar Carate om 06.00 u. en 13.30 u.. Het kost $8 en de rit duurt circa 2 uur. De afstand tussen Puerto Jiménez en Carate is ongeveer 42 km.. Van Carate naar Puerto Jiménez vertrekt de collectieve taxi om 08.00 uur en 16.00 uur. Een privé-taxi van Carate naar Puerto Jiménez kost gemiddeld $60.

Met een vliegtuigje
In Carate, op 3,5 km van La Leona, is een landingsbaantje. Hier kun je alleen met een privé- charter komen, bijvoorbeeld vanaf Puerto Jiménez. Het is een mogelijkheid om met vliegtuigmaatschappij Sansa van San José naar Puerto Jiménez te vliegen en vervolgens met privé-charter naar Carate.

Los Patos
Los Patos ligt aan de Westelijke zijde van het park. Bij deze ingang vind je een gebouwtje met sanitaire voorzieningen en een grasveldje voor tenten. Hier zijn geen slaapvertrekken, is geen elektra en je kunt er niks kopen. Het water is afkomstig van een riviertje. Los Patos is in het droge seizoen (de zomer) te bereiken met een 4×4 auto, taxi of te voet. Er zijn weinig toeristen die één dagtrip maken in de buurt van Los Patos. Het rangerstation wordt door de meeste toeristen gebruikt als startpunt voor een 3-daagse trip door Corcovado. Er zijn weinig overnachtingsmogelijkheden in de buurt van dit station. De mensen die hier starten, kiezen voor een overnachting in Puerto Jiménez.

Met de auto
Wanneer je in de richting van Puerto Jiménez rijdt vind je 15 km vóór het dorp La Palma. Hier neem je de afslag naar rechts. Je rijdt dan langs een dorp genaamd Las Mercedes om vervolgens in Los Patos te arriveren. De afstand tussen La Palma en Los Patos is 10 km en het is ongeveer een uur rijden. Soms kom je niet verder dan Las Mercedes omdat de weg door regenval niet begaanbaar is. Het dorp ligt overigens op 3 km afstand van Los Patos. Wanneer het niet mogelijk is om met de auto verder te rijden dan is lopen de enige optie. Je laat de auto dan in Las Mercedes (bewaakt) achter. Het is ook een optie om je auto achter te laten in La Palma en een taxi te nemen tot Los Patos of Las Mercedes. De meeste mensen laten hun auto in Puerto Jiménez achter en reizen verder met de bus of taxi.

Met de bus
Je kunt met de publieke bus (die naar Puerto Jiménez gaat) tot La Palma komen en vervolgens een taxi naar Los Patos of Las Mercedes nemen. Je kunt je boodschappen het beste in La Palma doen. Tussen La Palma en Los Patos zijn er weinig andere mogelijkheden om iets te kopen of te overnachten. Zie voor de bustijden Puerto Jiménez-La Palma ‘Met het openbaar vervoer’.

San Pedrillo
Dit is het Noordelijke station van het park en ligt op een half uur varen (zo’n 6 uur lopen) van Drake Bay. Het rangerstation San Pedrillo is een gebouwtje met wc’s en douches. Er verblijven hier alleen parkwachters. Elektra wordt opgewekt door een generator en het is hier alleen mogelijk te overnachten met een zelf meegebrachte tent. Het water komt uit een riviertje. Eten is hier niet te koop. Dit station wordt gebuikt als vertrekpunt voor dagtours. Je kunt een tour boeken bij touroperators in o.a. Dominical, Uvita, Sierpe of Drake Bay. De paden van dit station heten: La Catarata, Las Guatusas, Casa Cacao y Las Marías.

De paden tussen de rangerstations
Het park heeft 3 lange wandelpaden die starten bij de drie verschillende ingangen van het park: La Leona, Los Patos en San Pedrillo. Deze 3 paden leiden naar de centrale plek in het park: het rangerstation Sirena.

Pad La Leona-Sirena (afstand en loopduur: 16 km en 6 uur). Van het park is dit het meest gebruikte pad om de post Sirena te bereiken. Het leidt je langs een strook jungle en over het strand. Het pad is goed gemarkeerd en eenvoudig te volgen, maar je zult moeten opletten bij de gedeeltes: Pavo Rivier, Salsipuedes en Punta La Chancha. Wanneer het hoogwater is, kun je namelijk niet verder lopen. In Salsipuedes zit je dan klem tussen de golven en de rotsen. Salsipuedes is een stuk pad van 300 m. over het strand. Het woord Salsipuedes betekent letterlijk ‘Kom eruit als je kunt’. Er zit dan niks anders op dan te wachten tot het laagwater is. Een getijdetabel kan zeer van pas komen, maar de parkwachters kunnen je ook advies geven. Wanneer het hoogwater zul je de Pavo rivier moeten oversteken. Er kunnen hier krokodillen of haaien in monding zitten. Het is aan te raden 100 m. in de richting van de jungle te lopen totdat je op een lagere plek de rivier kunt doorkruisen. Een goed tijdstip om vanuit La Leona naar Sirena te vertrekken is heel vroeg in de ochtend. Al is dit wel afhankelijk van het getij. Je moet in ieder geval de hierboven genoemde gedeeltes oversteken twee uur voor of twee uur na hoogtij. Ook heb je, wanneer je vroeg vertrekt, een grotere kans dieren te spotten en is het koeler. Neem in ieder geval voldoende drinkwater mee. Rio Madrigal en Rio Claro zijn in de regenperiode in omvang toegenomen.

Pad Los Patos-Sirena (afstand en loopduur: 20 km en 8 uur). De eerste 5 km van dit pad is heuvelachtig, de rest is vlak. Er zijn delen waar je goed moet opletten dat je niet een verkeerd pad inslaat. In de jungle zijn ook paden die door dieren zijn gemaakt. Er zijn borden die het pad aanwijzen maar het kan zijn dat ze niet goed te vinden (onleesbaar) of gevallen zijn. Daarnaast zijn er soms bezoekers die voor de grap de richting van de borden veranderen. Naast enkele kleine rivieren die je zult doorkruisen, zijn er twee grote waar je rekening mee moet houden; namelijk Rio Sirena (2 keer over te steken) en Rio Pavo (in de wintermaanden is dit een grote rivier). De parkwachter zal je adviseren om voor dit traject een gids te nemen. Ook is het belangrijk voldoende drinkwater mee te nemen. Pilletjes die water zuiveren komen op dit traject erg van pas.

Pad San Pedrillo-Sirena (afstand en loopduur: 25 km. en 10 uur). Dit is een route voor hikers en mensen die lang en onafgebroken kunnen wandelen. Dit pad kun je alleen met een gids betreden en tussen januari en april.. De rest van het jaar is het afgesloten. Door de grote afstand en het feit dat het niet makkelijk te belopen is, kiezen heel weinig mensen voor deze route. Het pad leidt je voor een groot deel over het strand en hierdoor zul je rekening moeten houden met het getij. Ook is het meenemen van voldoende drinkwater heel belangrijk. De pilletjes om water te zuiveren komen ook hier erg van pas. Felle zon, hoge luchtvochtigheid en de bijkomende warmte kunnen deze wandeling lastig maken.

Wat mee te nemen
Voor een dagtrip
Wandelschoenen (regenlaarzen zijn het beste in de regenperiode, maar misschien iets minder comfortabel)
Pet of hoed
Poncho (in het regenperiode)
Anti-muggenmiddel
Zonnebrandcrème
Afritsbroek
Shirt van katoen of linnen
Iets te eten en voldoende drinkwater

Wanneer je gaat kamperen (zonder gids) en zelf gaat koken
Een tent
Matrasje en beddengoed
Gasbrander en -flesje
Etenswaren en voldoende drinkwater
Pannetjes

Algemene lijst
Hartige en zoete versnaperingen en drinken in flesjes of pakjes
Poncho
Zonnebrandcrème
Anti-muggenmiddel
Luchtige kleding van bijvoorbeeld katoen of linnen
Hoofddeksel (pet of hoed)
Plastic zakjes (om je gsm en/of camera tegen water te beschermen)
Klamboe en een touwtje om deze aan op te hangen
Drinkwater
Zaklamp
Wc papier
Toiletzeep
Handdoek (een snel drogende van microvezels)
Beddengoed (ook als je een slaapplek hebt gereserveerd)
Pilletjes om water te zuiveren
Rubberlaarzen (in de regenperiode) en waterschoenen

Een gids
Voor bijna alle dagtours vanaf Drake Bay naar Sirena en San Pedrillo wordt een gids ingeschakeld. Wanneer je Sirena van Drake Bay zonder gids wilt bezoeken wordt dit lastig want je moet over een toegangsbewijs beschikken en zelf de overtocht per boot regelen. Een dagwandeling met gids in de buurt van het rangerstation La Leona of Los Patos kun je het beste van tevoren te regelen. Dit kun je doen via een touroperator of het hotel waar je verblijft. Voor een meerdaagse trip door Corcovado is het verplicht een gids voor het pad San Pedrillo-Sirena te nemen. Voor het traject Los Patos-Sirena wordt het nemen van een gids aangeraden. Voor het pad La Leona-Sirena is een gids niet nodig. Het parkkantoor heeft een lijst met namen van gidsen die de paden goed kennen maar geen uitleg geven over de natuur (vaak spreken ze geen Engels), gidsen met kennis van de natuur (beginners) en hoogopgeleide natuurgidsen (die Engels spreken). Op het reserveringsformulier kun je aangeven of je gebruik wilt maken van een gids. Een privé-gids vraagt voor 2 personen gemiddeld 100 dollar per dag. De vergoeding is afhankelijk van de expertise en de ervaring van de persoon in kwestie. Het is natuurlijk ook mogelijk om op eigen initiatief een gids in te huren, bijvoorbeeld via het hotel waar je zult verblijven. De meeste hotels hebben telefoonnummers van (freelance) gidsen. De gidsen komen uit dorpen als Puerto Jiménez (voor de ingangen La Leona en Los Patos), Drake Bay en Sierpe. Deze lokale gidsen kennen het gebied heel goed.

Neem je geen gids in de arm dan kan de parkwachter (ranger) je belangrijke informatie en tips over wandelingen in het park verschaffen. Hij kan je bijvoorbeeld vertellen wanneer het hoog- of laag water is, wanneer rivieren over te steken zijn en wat het beste tijdstip is om je wandeling te beginnen. Bovendien zul je niet de enige toerist zijn die op die dag de paden zal bewandelen.

Dieren
Corcovado heeft 124 soorten zoogdieren, 50 vleermuissoorten, 375 vogelsoorten, 66 soorten vissen, 71 reptielen, 46 amfibieën en ongeveer 8000 soorten insecten, 2 soorten krokodillen, 4 zeeschildpadsoorten (nestelen voornamelijk op Playa Llorona) en 70 soorten krabben. Corcovado is één van de weinige plekken in het land waar je de vier soorten apen kunt zien: de kapucijnaap, de brulaap, het doodskopaapje en de slingeraap. Verder kun je er rode papegaaien, neusberen, wasberen, gifkikkers, slangen (als de Fer de Lance), agoutis, zwijnen en toekans spotten. Hoewel in Corcovado alle zes katachtigen leven, is de kans er één te zien erg klein. De poema wordt wel regelmatig gespot. Ook zijn, behalve de poema en de jaguarundi, de andere vier soorten (de jaguar, de margay, de ocelot en de oncilla) nachtdieren. Wel kun je langs de paden en op het strand sporen (pootafdrukken) van deze dieren zien. Er zijn toeristen die een jaguar gezien hebben die op het strand een zeeschildpad aan het verorberen was. Een ander imposant dier dat in het natuurpark leeft is de tapir. Deze grote dieren bevinden zich vaak in de buurt van de post Sirena. Rode papegaaien (de grootste populatie in het land) zijn te vinden in de Almendro (hazelnoot) bomen, die aan de rand van het strand staan. Verder zijn er kaaimannen en krokodillen te zien in de rivieren en moerassen. De grote Arpía adelaar kwam hier voor. Dit imposante dier is sinds het einde van de jaren 80 niet meer waargenomen. Men denkt dat hij uitgestorven is. Het strand van Corcovado is een belangrijke plek voor nestelende zeeschildpadden en een habitat voor de rode krab.

Afstanden tot het park
San José-Corcovado (Carate) 368 km / 8 à 9 uur rijden
San José-Puerto Jiménez 326 km / 7 uur rijden
Dominical-Puerto Jiménez 92 km / 3,5 uur rijden
Puerto Jiménez-Carate 42 km / 2,5 uur rijden
La Palma-Los Patos 10 km / 1 uur rijden
Rincón-Drake 50 km / 1,5 uur rijden
Chacarita-Puerto Jiménez 72 km / 2 uur rijden
La Palma-Puerto Jiménez 25 km / 20 minuten rijden
Sierpe-Drake 1,2 uur varen
Drake-Sirena 1,5 uur varen

Waar te overnachten en eten buiten het park

In de buurt van La Leona
Voorzieningen als supermarkten, restaurants en accommodaties zijn er nauwelijks bij deze parkingang. De dichtstbijzijnde accommodatie is La Leona ecolodge en ligt op 500 m van de ingang. In het restaurant van dit hotel kun je eten, ook als je hier niet verblijft. In Carate, op 3,5 km van de ingang, is een kruidenierswinkeltje met een beperkt assortiment. In Carate zijn een paar hotels: Finca Exótica, Lookout Inn, Luna Lodge en Catappa bungalows. Je kunt in Carate ook je huurauto onder toezicht achterlaten. Etenswaren en drinken kun je het beste aanschaffen bij een supermarkt in Puerto Jiménez. Ook is het goedkoper om in Puerto Jiménez te overnachten en vroeg naar La Leona te vertrekken. Eten en overnachten in Carate is duur. Als je een huurauto hebt dan kun je beter in Puerto Jiménez overnachten en volgende dag vroeg naar Carate vertrekken. Je kunt ook met de collectieve taxi naar Carate die om 06.00 u. vertrekt. Als je Sirena verlaat via La Leona rangerstation en vóór 16.00 u. Carate bereikt dan kun je de collectieve taxi naar Puerto Jiménez nemen. Of je kiest ervoor te overnachten in één van de eerdergenoemde locaties in Carate.

In de buurt van Los Patos
De meeste mensen die kiezen voor het betreden van het park via deze ingang overnachten in Puerto Jiménez. Vroeg in de volgende ochtend vertrekken ze, meestal samen met een gids, met de huurauto of bus naar La Palma om vervolgens een taxi (pick-up) tot Los Patos te nemen. Op dit internetadres kun je accommodaties in Puerto Jiménez vinden: http://www.jimenezhotels.com. Boodschappen kun je het beste in Puerto Jiménez doen. In La Palma kun je ook boodschappen doen maar winkels hebben een veel kleiner assortiment. Voor een overnachting in La Palma kun je terecht bij Cabinas El Tucán (eenvoudige kamers) of Danta Corcovado lodge (iets luxer), gelegen in Guadalupe, op 3 km van La Palma en op 8 km van Los Patos.

In de buurt van San Pedrillo
De meeste mensen bereiken San Pedrillo of bezoeken Sirena vanaf Drake Bay. In Drake Bay zijn overnachtingsmogelijkheden in alle prijscategorieën. Ook vind je er restaurants. Goede betaalbare plekken zijn Finca Maresia, Las Cotingas, Casa Horizontes, Poor Man’s Paradise. Low-budget alternatieven zijn: Cabinas Manolo’s en Pura Vista Eco camp. Punta Marenco ligt dichtbij San Pedrillo van waaruit je een tour naar Sirena kunt boeken.

Met het openbaar vervoer

Publieke bus
Vanuit San José naar Puerto Jiménez
Busmaatschappij Autotransportes Lobo Blanco, tel. 2257-4121.
Het busstation ligt 50 m. ten Noorden van het busstation San Carlos (Calle 12 en Avenidas 7 y 9) Reistijd tot Puerto Jiménez: circa 9 uur en kosten $14
Vertrektijden: 08.00 u. en 12.00 u.

Vanuit San José met de bus naar Golfito en dan per boot naar Puerto Jiménez
Busmaatschappij Tracopa, tel. (506)221-4214.

Collectieve taxi naar Carate (maandag t/m zondag) vertrekt 50 m. ten Zuiden van het busstation Transportes Lobo Blanco in Puerto Jiménez en kost $8 p.p.
Vertrektijden:
Puerto Jiménez-Carate: 06.00 u. en 13:30 u.
Carate – Puerto Jiménez: 8:30 u. en 16:00 u.

Bus Puerto Jiménez – La Palma
Vertrektijden: 05.00 u., 05:30 u., 08.00 u., 09.00 u., 12.00 u., 13.00 u., 14.00 u., 15:30 u., 16.00 u. en 18.00 u.

La Palma – Puerto Jiménez
Vertrektijden: 05.50 u., 09.30 u., 10.00 u., 11.30 u., 13.30 u., 15.00 u., 16.30 u. en 19.00 u.

Bus La Palma – Bahía Drake
Vertrektijden: 11.00 u. en 16.00 u.

Bahía Drake – La Palma
Vertrektijden: 04.00 u. en 13.00 u.

Per boot
Taxiboot Sierpe – Bahía Drake $15 p.p.
Vertrektijden:
Sierpe – Bahía Drake: 11.30 u. en 15.30 u. (het tweede tijdstip is afhankelijk van het seizoen)
Bahía Drake – Sierpe: 07.15 u. en 14.30 u.

Een adres voor bootvervoer is http://www.transportesmaritimoslapicolina.com
Boot Golfito – Puerto Jiménez (10.00 u., 13.00 u. en 15.00 u.)
Boot Puerto Jiménez – Golfito (06.00 u., 11:30 u. en 14.00 u.)
Boot Sierpe – San Pedrillo $70 per persoon (minimaal 2 personen) exclusieve trip

Met een shuttlebus
Je kunt met een shuttelbus langs de Pacifische kust reizen en tot Sierpe komen vanaf plaatsen als San José, Monteverde, La Fortuna, Tamarindo, Jaco, Manuel Antonio, etc..

Website: http://www.shuttlebus.co.cr en http://www.graylinecostarica.com
Vertrektijden naar Sierpe en kosten
Arenal: 08:00 u. en $75 p.p.
Manuel Antonio: 07.00 u. en $35 p.p.
Dominical : 08.00 u. en $30 p.p.
Uvita: 08.30 u. en $25 p.p.

Met een vliegtuigje
Er zijn kleine landingsbanen in Puerto Jiménez en Drake Bay, bij het rangerstation Sirena en in Carate. Nature Air en Sansa zijn twee vliegtuigmaatschappijen die vanuit San José naar Drake Bay en Puerto Jiménez vliegen. De kosten zijn ongeveer $145 per persoon. Ze vliegen niet op Carate of de post Sirena. Je kunt hiervoor wel gebruik maken van een privé-charter. Een enkele reis Puerto Jiménez-Sirena kost $380. Dit bedrag wordt gedeeld door de passagiers (maximaal 4 personen).

Nature Air: (506) 2299-6000 (www.natureair.com). De vertrektijden van San José naar Drake Bay zijn 08:20 u. en 11:40 u.
Sansa: (506) 2290-4100 (www.flysansa.com)

Algemene tips

Deze tips zijn voornamelijk voor mensen die meerdere dagen door het park willen rondtrekken.
• Binnen het park Corcovado zijn geen hotels en/of restaurants. Je kunt je er dan ook niet met de auto begeven.
• Je kunt maximaal 4 nachten in het park verblijven (het aantal dagen is niet gebonden aan een bepaald rangerstation en/of seizoen).
• Je kunt kamperen en koken bij alle 4 de stations. Alleen bij de post Sirena heb je naast de mogelijkheid te kamperen ook de keus om te eten en te overnachten (in een gezamenlijk slaapvertrek). Boswachters, biologen en toeristen ‘eten wat de pot schaft’. Verwacht in Sirena dan ook niet de luxe van een restaurant of hotel.
• Het water gebruikt voor de sanitaire voorzieningen bij de rangerstations komt van riviertjes en is in feite geen drinkwater. Hoewel bij het station vermeld staat dat het drinkbaar is, kun je het beter eerst koken of behandelen met pilletjes om water te zuiveren. Je kunt ook flessen mineraalwater meenemen maar i.v.m. gewicht is dit heel onpraktisch. In Sirena is water te koop, maar dit is niet goedkoop; een fles van 2 litter kost $4.
• Je kunt geen nachtwandelingen bij de rangerstations maken i.v.m. je eigen veiligheid. Ook niet als je met een gids het park bezoekt. Er is hier streng toezicht op. Wel kun je met een gids heel vroeg in de ochtend, als het nog donker is, vertrekken om bijvoorbeeld het pad La Leona-Sirena te lopen of vice versa. Op dit traject is het doorkruisen van enkele riviertjes bepaald door het getij. De gids zal hier rekening mee houden.
• Het eten in Sirena wordt op vaste tijdstippen aangeboden. Het ontbijt tussen 06.30 u. en 07.00 u.. De lunch tussen 11.30 u. en 12.00 u. en het avondeten tussen 17.30 u. en 18.30 u..
• Wanneer je voor een slaapplek bij de post Sirena gereserveerd hebt dan moet je je eigen beddengoed en klamboe meenemen. Ook je eigen handdoek, zeep en shampoo. Om het milieu niet te belasten kun je het beste biologisch afbreekbare zeep en shampoo met je meebrengen.
• Ieder jaar in oktober is het station Sirena gesloten voor onderhoud. Je kunt in deze periode wel dagtours maken rond de stations La Leona, San Pedrillo en Los Patos.
• Ga je kamperen en koken in het park dan moet je je eigen tent, gasstelletje en pannen meenemen. Dit geldt ook voor etenswaren. Je kunt deze het beste kopen in Puerto Jiménez of in een andere supermarkt in een stad of dorp voordat je het park ingaat. Binnen en buiten het park (in de naaste omgeving) vind je geen winkels. Gasbusjes zijn te koop in de grotere supermarkten en verkrijgbaar bij bouwbedrijven (Ferreterías). Een gasstelletje kost ongeveer $20 en een gasbusje $4.
• Als je gaat kamperen: doe etenswaren in een plastic zak en hang deze aan een touwtje aan een boomtak voordat je gaat slapen. Dit voorkomt dat nachtdieren als wasberen, buideldieren of mieren zich er tegoed aan doen.
• Sluit de verpakkingen van brood, koekjes (en andere etenswaren) om een invasie van mieren te voorkomen.
• Het is niet mogelijk om spullen als tenten, matrassen, pannen, zaklampen, beddengoed, handdoeken te huren of te lenen van de stations.
• De wc’s bij de stations hebben niet altijd toiletpapier. Je kunt dit het beste zelf meebrengen.
• Het is niet verplicht een gids te nemen tenzij je het traject San Pedrillo-Sirena gaat lopen. De boswachters raden aan een gids te nemen voor het pad Los Patos-Sirena.
• Afval kun je niet achterlaten in het park. Er zijn geen prullenbakken. Je zult het afval weer met je mee moeten nemen.
• De wandelaars die via La Leona naar Sirena lopen zullen rekening moeten houden met het getij. De parkwachters kunnen je hier over vertellen en advies geven. Er zijn namelijk twee trajecten waar je met hoogwater niet verder kunt. Dit zijn Salsipuedes en Punta La Chancha (op 3 uur lopen van La Leona). Op deze plekken kun je 2 uur voor en twee uur na hoogtij oversteken. Een andere plek waar je goed moet opletten is Rio Claro, op twee uur lopen na Punta La Chancha. Er kunnen bij hoogtij krokodillen, kaaimannen en haaien in de monding zitten. Het beste is om ongeveer 100 m. langs de rivier in de richting van de jungle te lopen zodat je de rivier kunt doorkruisen. Tijdens laagtij vormt dit geen probleem.
• Probeer van Carate tot La Leona te lopen wanneer de zon op zijn laagst staat. Het zijn maar 3,5 km maar in de volle zon en door het zand is het lopen erg zwaar.
• In de regenperiode (mei-november) kan het erg nat zijn. Rubberlaarzen, een poncho en plastic zakken (zwarte vuilniszakken) komen dan zeer van pas.
• Sandalen zijn niet geschikt om de paden mee te begaan. Stevige en comfortabele wandelschoenen zijn een echte must. In de regenperiode zullen je schoenen bijna niet droog worden.
• Wijk niet af van de paden. Er kunnen zich slangen, schorpioenen en/of spinnen bevinden tussen de bladeren of gevallen takken op de grond.
• Als je van het ene naar het andere station gaat lopen en als je de enige bent, blijf dan (indien mogelijk) in de buurt van andere wandelaars.
• Het pad tussen de stations La Leona-Sirena gaat soms over het strand. Zonnebrandcrème en een hoofddeksel zijn van belang. De gemiddelde temperatuur in het gebied is tussen 30 en 35 graden.
• Om dieren te spotten is heel vroeg in de ochtend of laat in de middag het beste tijdstip.
• Huisdieren zijn niet toegestaan in het park.
• Gebruik geen of zo weinig mogelijk parfum. Dit is een advies van de parkwachters. Sterke parfum wordt beschouwd als een vervuiling van de lucht en kan de dieren hinderen.
• Ga niet zwemmen daar waar het afgeraden wordt. Er zijn borden die aangeven waar gevaar dreigt bijvoorbeeld door de aanwezigheid van krokodillen en haaien.
• De parkwachter zal je wanneer je start met lopen vertellen hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt voor het afleggen van het betreffende pad. Hij kan inschatten hoe laat je ongeveer aan zult komen bij het volgende station. De parkwachters van de posten houden bij wie op welk tijdstip is gaan lopen en hebben onderling contact met elkaar.
• Draag luchtige kleding; katoen is erg geschikt. Broeken waar je pijpen van kan afristen zijn heel handig. Een spijkerbroek is geen aanrader. In de regenperiode is sneldrogende kleding onmisbaar.
• Teken zijn gewoon in Corcovado. Om te voorkomen dat teken vanaf de grond je lichaam beklimmen, kun je de zomen van je broek in je sokken stoppen.
• Check altijd de inhoud van je schoenen voor je ze aantrekt. Het is ook aan te raden je kleding (voor het aantrekken) of je handdoek uit te schudden voor je hem gebruikt. Vochtige kleding en natte handdoeken trekken schorpioenen aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: