Over

Hallo ik ben Chris en woon in Costa Rica,mijn vrouw is Costa Ricaanse en wij wonen in Grecia in de provincie Alajuela.Een ieder die naar Costa Rica komt en hulp nodig heeft zowel bij aankomst of bij hun verblijf hier de eerste overnachting(en) en de laatste laat het me weten via een mailtje zodat ik u van dienst kunt zijn.We wonen niet te ver van het vliegveld en het is hier rustig en vertrouwd aankomen en ook om te vertrekken.Heb een paar website’s voor de vakantieganger in en naar Costa Rica.Zal proberen het nieuws van Costa Rica te volgen hier en het op deze blog te publiceren ook staan er vele tips op voor en door vakantiegangers.Indien u vragen of suggesties heeft kunt u mij altijd een mailtje sturen.

Voor Costa Rica zijn de volgende opmerkingen van toepassing:
– in Costa Rica heersen continu tropische temperaturen, zo ligt de maximumtemperatuur in de koudste maand november nog altijd minimaal rond de 27/28 graden Celsius. Over het hele jaar ligt de maximum temperatuur tussen 27 en 35 graden, waarbij de pieken van 34/35 graden gehaald worden aan het einde van het droge seizoen (voor de regio’s waar dat van toepassing is), te weten februari, maart en april. Uitzondering vormen de berggebieden, waar de temperatuur boven een hoogte van duizend meter in de regel 2 tot 3 graden lager ligt en op een hoogte van 3000 meter gemiddeld zo’n 5 tot 8 graden lager ligt. Voorbeeld is de hoofdstad San José, dat gelegen op een hoogte van ruim 1100 meter boven de zeespiegel gemiddeld 2 tot 4 graden koeler is dan de kustplaatsen
– het regenseizoen begint in mei en duurt tot en met november, met uitzondering van het noordwesten waar een tropisch regenwoudklimaat heerst en er gedurende het hele jaar redelijk grote hoeveelheden regen vallen. Dit is bijvoorbeeld van toepassing in het noordoosten van Costa Rica
– de regio met de grootste kans op droge dagen is het noordwesten, waar de provincie Guanacaste echt profiteert van een droog seizoen. Provinciehoofdstad Liberia registreert in de droogste maanden februari en maart amper regen van betekenis.
– gedurende het hele jaar is er sprake van een hoge relatieve luchtvochtigheid, waardoor het altijd heet en benauwd aanvoelt
– tijdens het regenseizoen valt de meeste regen in de vorm van buien, hoewel het zeker in de regenwouden van Costa Rica soms langere tijd kan regenen
– dankzij de ligging heeft Costa Rica als één van de weinige landen in Centraal-Amerika weinig kans op orkanen. Wel kunnen tropische stormen in de regio voor overlast zorgen.

 zonkalender van Costa Rica

maand gemiddelde middag temperatuur (°C) kans op zonnig
weer
kans op regen uren zon
per dag
zon
cijfer
(0 – 10)
opmerkingen
Januari 7 9
Februari Nihil 7 9
Maart 7 9
April 7 8
Mei 7 6 regenseizoen
Juni 6 6 regenseizoen
Juli 6 6 regenseizoen
Augustus 6 6 regenseizoen
September 6 5 regenseizoen
Oktober 6 5 regenseizoen
November 6 7 regenseizoen
December 7 8
 1. Cees en Sonja

  Ola Chris en Rosemary,

  We hebben het echt geweldig hier in Costa Rica. De tijd vliegt en we zien hele mooie dingen. Het reizen gaat goed, maar je hebt gezien dat we alles omgooien. Morgen gaan we naar Monteverde en vanuit daar gaan we naar het Carribisch gebied. We plannen het zo dat we de 2 laatste nachten in Grecia zullen verblijven. We zouden het leuk vinden om met jullie onze laatste dag door te brengen en de Poaz te zien. We hopen dat dat voor jullie uitkomt.

  Groetjes Cees en Sonja

  • Heel goed dat jullie het zo geweldig hebben zal het Ronald zeggen dat jullie 2 nachten bij hem verblijven.Natuurlijk gaan we dan naar de Poas ben van de wek nog geweest met 2 Amerikanen lees de dagtrips.We kunnen in de morgen naar de Poas en later nog gezellig wat andere dingen doen.Heb nog veel plezier en zie jullie terug in Grecia stuur even een berichtje wanneer ongeveer.
   Chris

 2. Cees en Sonja

  Hoi Chris,
  Morgen nemen we de bus vanuit Panama naar San Jose. De mensen hier kunnen niet duidelijk vertellen hoelaat we aankomen in San Jose. Ik ga er vanuit dat het om 16.00 uur is. Als je ons morgen kan ophalen, heel graag. Ik hou je telefoonnummer bij de hand zodat we je morgen kunnen bellen als het anders is.

  Groetjes Sonja

  • Hallo Sonja als je dit nog leest als jullie om 4 uur aankomen in San Jose ga dan naar Bushalte van Grecia (parade de Grecia) die brengt je in een keer naar Grecia de bussen zijn goed en binnen een uur zit je in Grecia ze gaan elk half uur.
   Chris

 3. ik slaap de 1e nacht in dos polmos airport,ben je bekend met hun??
  erna zal ik naar uvita gaan.

  heb je nog goede tips om snel in uvita te komen?
  het plan was met de bus.(lokaal) maar omdat ik deZe keer met een koffer kom is dat denk niet echt handig…strax met me backpack is t een stuk handiger om te reizen.

  gr joyce

  • Dat is van Peter is goede plaats.Zij kunnen je helpen met de rit naar Uvita met de bus of een shuttelbusje.Moet je van te voren even een mailtje sturen naar Peter.

 4. Beste Chris,

  Ik had een vraagje ik ga voor 5 a 6 maanden naar Costa Rica, ik verblijf dan in San Jose ik ga daar namelijk 5 maanden spaans leren. Maar ik heb alleen een enkeltje gekocht omdat ik nog niet weet wanneer ik precies na huis wil gaan of dat ik nog naar panama of ander land ga en vanuit daar na huis ga. Maar ik zit dus met een visum.. en ik krijg verschillende verhalen te horen wat ik het beste kan doen.. dus wat raad je mij aan? Want ik moet bewijs hebben dat ik het land uit ga toch?

  Groetjes Christel

  • Hallo Christel
   Je moet kunnen aantonen dat je Costa Rica weer verlaat binen of op de 90 dagen.
   Het is mogelijk dat je geweigerd word zelfs al op schiphol en zeker als je via Amerika vliegt.
   Je kunt misschien een ticket boeken naar Panama online zodat je aan kunt tonen dat je Costa Rica weer verlaat binnen de 90 dagen.
   Je kunt geen busticket online boeken. Kan je je ticket niet vervangen door een open retoer ticket en een ticket boeken naar Panama dan ben je verzekerd dat je niet word geweigerd.
   Een retoer ticket is meestal niet veel duurder dan een enkeltje.
   Laat me weten hoe het afloopt.

   Chris

 5. Hoi Chris,

  Bedankt voor je reactie, Ik vlieg via Frankfurt..
  Maar ik kan me ticket helaas niet meer omboeken naar een retour.
  Naja het kan wel maar kan ik beter weer een enkeltje terug kopen omdat dat goedkoper is dan omboeken. En een openticket is mega duur.

  Maar voor mijn vertrek naar Panama moet ik dan alweer een volgende reis geboekt hebben toch? Zodat ze zien dat ik weer het land uit ga?
  Of moet ik de tweede reis ook al van te voren boeken voor dat ik naar Costa Rica ga?

  Groetjes Christel

  • Als je eerst een ticket naar Panama boekt in Nederland en als je hier bent moet je voordat je vertrekt naar Panama je ticket naar Nederland boeken zodat ze ook in Panama kunnen zien dat je nadat je weer terugkomt in Costa Rica weer vertrekt.Hoop dat alles een beetje duidelijk is als je meer vragen hebt laat het me weten.
   Groetjes Chris

 6. Hallo Chris,

  Ik ben Tine en samen met mijn vrienin Evelien Van Doorsselaere kom ik op 10 januari naar Costa Rica. We zijn bezig met een project ‘Ecotripping’ genaamd. We hebben een blog ‘www.eco-tripping.blogspot.be’ waarop we al onze verhalen verzamelen. Gedurende een jaar trekken we rond van ecologisch project naar ecologisch project. We proberen mee te leven en te werken met mensen die dichter bij de natuur proberen te leven. Omdat Costa Rica tegen 2021 als eerste land klimaatneutraal wil zijn en omdat het gepromoot wordt voor zijn ecotoerisme, trok het onze aandacht. Wat is jouw indruk van Costa Rica? Op ecologisch vlak dan?

  Je hebt trouwens een hele leuke en interessante blog.

  Groetjes,
  Tine

  http://www.eco-tripping.blogspot.be

  • Hallo Tine

   Hier in Costa Rica zijn vele ECO toeristische projecten vaak dus resorts. Kijk op deze website.
   http://www.eco-tropicalresorts.com/centralamerica/costarica.htm
   Ook is er een ECO logische boerderij waar je vrijwilligerswerk kan doen http://commundo.nl/individueel/costa-rica/reizen/ecologische%20boerderij/project.html
   Er zijn nog veel meer vrijwilligers projecten welke je eenvoudig op internet kunt vinden.
   Zoals je misschien weet is 51% van Costa Rica nationaal park, maar niet alles is wat het lijkt.
   Er word hier en daar nog wel illegaal hout gekapt en gestroopt daar kan je ook niet aan ontkomen met zoveel uitgestrekte bossen.
   Wat de Costa Ricanen betreft (niet allemaal) ze houden van lawaai wat waarschijnlijk in de Latijns Amerikaanse cultuur is in gebakken.
   Als je in de steden, dorpen en ook aan de kust je hoort overal motoren zonder dempers in de uitlaat, bij winkels staat de geluid apparatuur op zijn maximale volume.
   Overal waar je komt is een TV aan in de supermarkt, gewone winkel,restaurant,zelfs bij de banken.
   Voor mij was dat eerst vreemd en het is ook niet wat wij gewend zijn je raakt er op den duur meer en meer aan gewend.
   Als je dan hier woont zie je dingen die bij ons echt onmogelijk worden geacht, zoals alles gewoon verbranden aan de kant van de weg of achter huis.
   Auto’s, vrachtwagens en bussen met een grote blauwe walm achter zich aan.
   Costa Rica is een prachtig land maar is nog steeds een derde wereld land welke op de goede weg is, als je niet de dingen accepteert zo als ze hier zijn dan moet men zich hier niet vestigen. Wat je moet weten, Costa Rica is voor de mensen uit de USA net als Spanje voor de Nederlanders.
   De genen die zich hier willen vestigen daar gaat ongeveer 75% weer terug binnen 3 jaar omdat men hier niet kan wennen aan de cultuur en de dingen die hier niet aanwezig zijn welke men in de USA wel heeft.
   Wij wonen in Grecia in de centrale vallei waar koffie en suikerriet word verbouwd. De suikerriet velden worden vaak nog aangestoken omdat het gemakkelijker werken is als het groen weg is gebrand. Wat het wel tot gevolg heeft dat er vele dieren verbranden of vluchten en in menselijke gebieden komen (slangen en dergelijke) welke dan weer worden gedood.
   Al met al het heeft zijn voordelen maar ook zijn nadelen, voor mij zijn de voordelen het gemoedelijke leven de temperaturen het groen de natuur en de vriendelijkheid van de Tico’s.
   Ik hoop dat jullie een geweldige tijd in Costa Rica zullen hebben en zeker zullen genieten van de natuur en de dieren.
   Indien je informatie ergens over wilt laat het me weten.

   Chris

 7. Costa rica spreekt me al jaren aan, ik woon momenteel in Brazilie met mijn echtgenote, maar hebben toch serieuze plannen om naar Costa rica uit te wijken en de streek daar te leren kennen , waar woon je het best enz enz… Groetjes

 8. Hallo,

  Ik ben Elena en voor mijn profielwerkstuk doe ik onderzoek naar: waarom Costa Rica op nummer 1 staat in de Happy Planet Index. Ik wilde u daarom een paar vragen stellen:
  – Merkt u dat de mensen in Costa Rica gelukkig zijn en waaraan is dat te merken
  – Heeft u verschil gemerkt tussen de mensen in Costa Rica en de mensen in Nederland
  – En zijn er ook verschillen tussen de mensen in Costa Rica, bijvoorbeeld regionale verschillen of verschil tussen stad en platteland.

  Groetjes,

  Elena

  • Hallo Elena

   Geweldig dat je een werkstuk over Costa Rica maakt. Ik Nederlander in Costa Rica zou denk ik niet meer in Nederland zou gauw kunnen wennen, natuurlijk eerst het klimaat en ten tweede de vriendelijkheid van de mensen hier. Het verschil zit hem denk ik in dat de mensen hier nog geduld hebben en rustig in de rij staan bij een bank of bushalte geen probleem. Het andere is alles gaat hier minder gehaast en als het vandaag niet klaar is dan morgen maar. Voor iemand uit het hectische klimaat is dat eerst geweldig aanpassen maar naar een tijdje raakt men er aan gewend. Het verschil tussen mensen hier en in Nederland men heeft tijd voor elkaar en zegt elkaar gedag en maakt nog een praatje, in Nederland gaat alles aan de mensen voorbij en snel men weet soms niet eens wie er allemaal in zijn straat woont.
   Natuurlijk is er verschil tussen de mensen die in de stad en op het platteland wonen de mensen op het platteland genieten nog meer en zijn nog rustiger ook soms omdat dat de warmte met zich meebrengt doet men rustig aan maar het is de cultuur hier gebeurt het vandaag niet dan morgen maar.
   Heb je weleens gehoord van de blauwe zones in de wereld dat wel zeggen dat daar de gelukkigste en oudste mensen wonen, Costa Rica heeft ook een blauwe zone in Guanecaste daar worden mensen gemiddeld ouder dan in andere plaatsen van de wereld. Costa Rica heeft veel mensen die de honderd jaar benaderen en ouder zijn dan honderd jaar. Wil je nog meer antwoorden vraag gerust geen probleem.
   Chris

 9. Beste Chris, hoeveel geld moet je hebben om definitief in Costa Rica te verblijven en kun je daar makkelijk aan werk raken, wat is een gemiddeld maandloon aub?

  • Hallo beste Van Kets Roger

   Het is tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk om je definitief te vestigen in Costa Rica. Als niet gepensioneerde moet je of voor de eerste 2 jaar die je hier wilt verblijven $60.000 op een bank hebben staan zo dat men kan zien dat je in je eigen onderhoud kan voldoen de eerste 2 jaar, na deze 2 jaar moet je het zelfde weer aantonen. Er is een andere mogelijkheid dan moet je minimaal een investering doen van $200.000 BV een huis of B&B kopen. Daarnaast moet je als je wilt gaanwerken een werkvergunning hebben bij een bedrijf in Costa Rica. Een gemiddeld maandloon hangt af van wat je doet een laag of een hoogopgeleide baan. Het laagste loon is rond de $550 per maand en een medewerker in een callcenter verdiend rond de $900 en de hogere klasse kan rond de $1500 per maand. Hoop je voldoende te hebben geïnformeerd nog meer vragen laat het ze weten.
   Chris

   • Hallo mijn naam is romario en ik had een vraag over de 200.000 euro die je kunt investeren om een huis te kopen(ik neem aan dat dat dan jou huis wordt). Ben je nadat je de 200.000 euro hebt geinvesteerd definitief inwoner van costa rica (costa ricaanse passpoort)?

   • Hallo Mario

    Het is nu $250,000 die je moet investeren, en als je een huis of een B&B hebt gekocht dan moet je nog de weg bewandelen van de immigratie voor je verblijf vergunning. Je hebt dan een verblijfsvergunning wat je recht geeft om in Costa Rica te wonen en verblijven je moet deze wel op tijd weer verlengen.
    Het kost je dan na de aankoop nog geld om deze verblijfsvergunning.

    Chris

   • Oke bedankt

 10. Karin van Vliet

  Hai Chris

  Ik heb een vraagje over het wonen in Costa Rica.
  Wij een gepensioneerd stel, hebben een cedula aangevraagd in Costa Rica.
  De aanvraag is goedgekeurd (Notificada) tot onze schrik stond in de papieren die we meekregen dat we elk 163.000 colones als garantia moeten betalen.
  Dit hebben we nooit ergens gelezen.
  Weet U of dit juist is of nieuw is?

  Alvast bedankt voor Uw reactie

  • Hallo Karin

   Ik woon hier all wat jaren en toen ik mijn cedula heb aangevraagd moest ik ook een garatia betalen aan de bank, weet niet meer hoeveel dat was maar ik denk dat het ongeveer overeen komt met het bedrag van jullie. Mijn vraag aan jullie aan wie je die moet betalen, ik moest dit aan de ( als ik me goed herrinner) aan de Banco National betalen.

   Als jullie meer vragen hebben mail me gerust.

   Chris

 11. Beste,

  We zouden overwegen om naar costa rica te komen wonen.
  Met wat moeten we al rekening houden ?
  huis kopen ,huren, werk?

  • Het beste is om eerst eens een keer op vakantie te komen en je goed te oriënteren wat en waar je zou willen wonen er zijn verschillende klimaten hier in Costa Rica. Voor alle informatie voor het wonen en werken in Costa Rica neem even contact op met Ruud en Odette van Smart Move, die wonen in Playas del Coco en zijn hierin gespecialiseerd, http://www.smartmovecr.com

   Succes,Chris

 12. Hallo Chris,

  Dank voor de nuttige informatie, zeer leuk om lezen!
  Ik
  Mijn naam is Bart, 57 jaar jong, gescheiden sedert 2010 na 28 jaar huwelijk, jawel….zelfs na zo’n lange periode van gelukkig samenzijn! Ik werk intss zo’n 20 jaar als projectleider bij eenzelfde bedrijf en ben op een punt gekomen in mijn leven waarop ik denk te moeten doen wat ik in de voorbije 30 jaren niet heb kunnen waarmaken gezien de gezinssituatie en de drukke professionele activiteiten.
  Momenteel ben ik een aantal opties aan het overwegen om een kleinschalig hotel/B&B/Lodge/Koffiebar over te nemen. Naast Zuid-Africa, Ecuador en Mauritius, staat ook Costa Rica op mijn verlanglijstje.
  In dit verband ben ik op dit ogenblik in onderhandeling met de eigenaars van een hotel in Playa Chiquita op 5 km van Puerto Viejo de Limon.
  Graag had in van gedachten gewisseld ivm leven en werken in Costa Rica , meer bepaald in die regio.
  Mocht je enige interesse hebben om verder te communiceren dan verneem in het graag! Uiteraard overweeg ik in de context van wat hierboven staat om naar CR te reizen om één en ander uit te pluizen. Desgevallend zou het leuk zijn mochten we elkaar kunnen ontmoeten.
  Alvast hartelijk dank en hopelijk tot binnenkort.
  Vrgr
  Bart

  • Hallo Bart

   Het lijkt mij het verstadigst om eerst eens naar CostaRica te komen en kijken hoe het leven hier je bevalt en of je de plaats goed lijk waar dit hotel zich bevind. Doe niets voor dat je het zeker weet en alles hebt bekeken en overwogen. Als je naar Costa Rica komt laat het me weten dan kunnen we elkaar ontmoeten en kan ik je zeker raad geven over het hoe en wat, het beste is om persoonlijk met je dit te bespreken.
   Wij wonen niet ver van het Internationle vliegveld Juan Santa Maria en kan je een B&B aanraden om de eerste nacht te verblijven waar we elkaar kunnen treffen en ik je alles kan uitleggen en vertellen over het hoe en wat in Costa Rica.

   Chris

 13. Hallo Chris, ik ben Nederlander en mijn vrouw komt uit Colombia. Wij zijn het leefpatroon hier in Nederland een beetje zat en willen eigenlijk emigreren naar Colombia. Daar het in Colombia nog steeds niet echt veilig is zaten wij aan Costa Rica te denken. We hoorden dat het daar daar redelijk veilig is. Als ik naar het reisadvies krijg voor Costa Rica wordt vermeld dat Costa Rica niet echt veilig is. Wat zou jij me kunnen vertellen over hoe het voor ons zou kunnen zijn in Costa Rica? Groet Ron

  • Hallo Ron

   Ik woon al enige jaren in Costa Rica ne buiten de stad Grecia en kan je vertellen dat wij geen enkel probleem hebben hier in Grecia.
   Het wordt aan geraden om in de grote steden zoals San Jose niet na donker en overdag op onbekende plaatsen zich te begeven, maar dat geld voor een heleboel plaatsen in de Wereld. Als je je gezonde verstand gebruikt is er geen vuiltje aan de lucht. Wij kunnen hier gewoon in de avond rustig naar de stad de winkels zijn hier open tot rond 7 uur en de supermarkten tot 10 uur. Je moet een keer op vakantie komen om het gevoel te krijgen, waar wij wonen wonen ook meerdere Nederlanders en andere expats uit de USA, Canada, Duitsland, Italië enz. Het zal voor jullie wel gemakkelijker gaan met de taal je vrouw spreekt Spaans en ik neem aan jij ook. Het is wel een punt om hier te willen wonen zijn er nog wel wat regels die je op de website van de immigratie van Costa Rica kan vinden. http://www.migracion.go.cr/index.html
   Je kunt me ook altijd mailen als je meer vragen hebt of meer wilt weten, wonen en veiligheid geen problemen.

   Chris

 14. Hoi Chris,

  Wat fijn dat je zo snel al een antwoord gaf.

  Ik zal je hopelijk snel weer een bericht/vraag sturen.

  Ron

 15. Hallo Chris,
  Wij vliegen 30 november a.s. naar Nicaragua, om na een week door te reizen naar Costa rica. Na storm nate volgen wij het nieuws, maar kunnen de laatste dagen weinig nieuwe informatie vinden over hoe de situatie nu is in Nicaragua en Costa rica. Zou jij ons hierover wat actuele informatie kunnen geven? Zijn de wegen goed begaanbaar, hoe is het met stroom en water etc.
  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet, Jeroen en Emma

  • Hallo Jeroen en Emma

   Op dit moment wordt alles opgeruimd op de wegen die beschadigd zijn en als alles goed is is alles weer normaal in een week.
   Dus als jullie komen eind November zal er totaal geen problemen meer zijn in Costa Rica, in Nicaragua weet ik het niet maar ook daar zal alles wel opgeruimd zijn in een week of 2 weken.Dus geen zorgen voor de tijd dat jullie hier zijn, electriciteit an water zijn op de meeste plaatsen weer hersteld en zeker op de toeristiche plaatsen. Geen zorgen dus het zal een mooie tijd voor jullie zijn aangezien de zomer begint in de tijd dat jullie komen en Costa Rica en Nicaragua op zijn mooist is, alles groen en in bloei.
   Groetjes Chris als er nog iets is waar jullie vragen over hebben laat het me weten.

 16. Hallo Chris,

  Bovenstaand ging er ook al een keer een vraag over klimaatneutraal. Nu was ik benieuwd of u toevallig weet waar ik kan vinden waar dat van wordt betaald. Ik maak namelijk voor leerlingen een project over energietransitie, waarin het sociaal, economisch en ecologisch perspectief wordt belicht. Alleen over de financiën kan ik weinig vinden.

  Weet u dat misschien?

  Groet, Jory

 17. Beste,

  Mijn vriend is Costa Ricaan. We hebben al een tijdje een relatie. Tja een relatie… ik vlieg 3x per jaar naar CR om hem te zien en te genieten van onze tijd samen. Doordat we ons zo goed voelen samen wil ik graag met mijn zoon (8j) naar CR verhuizen. Op internet lees ik een hoop verhalen waarin omschreven staat dat het niet gemakkelijk is om naar CR te verhuizen. Zo heb je bv 200000$ nodig om te kunnen investeren, een huwelijk, een CR kind,.. Zelf heb ik de ambassade al geschreven met de vraag wat er voor nodig is om in CR te wonen . Echter hier heb ik nog geen antwoord op. Misschien dat u mij informatie kan geven!? Zo had ik graag geweten wat er voor nodig is om te emigreren, kom ik “gemakkelijk” aan werk ( ik ben sociaal pedagogisch hulpverlener), hoe is de gezondheidszorg (ik heb de ziekte van Crohn en heb elke 10 weken een remicade-infuus nodig/ vaccinaties), wat raad je aan mbt scholen voor mijn zoon en misschien denk je zelf nog aan iets.
  Ik hoop dat u mij de informatie kan geven zodat ik mijn droom kan laten uitkomen!

  Alvast bedankt!
  Vriendelijke groet
  Greet

  • Hallo Greet
   Dit zal niet gemakkelijk zijn voor jouw. Costa Rica is een mooi land en geweldig om te wonen maar om een baan te vinden voor een buitelander is niet gemakkelijk zo niet onmogelijk. Om te wonen in Costa Rica met de ziekte van Crohn moet je al in de caja ( ziekenfonds) zitten en daarvoor moet je eerst je cedula hebben ( verblijfsvergunning ). Weet ook niet of dit in de basis zit van de caja of je moet elke keer naar een prive dokter voor je behandeling. Je moet hiervoor als buitenlander een inkomen van $1000 per maand hebben of een investering doen van $200,000 ( huis kopen of een bedrijf starten ) je kunt ook op een andere status aan vragen maar dan moet je $60,000 op de bank zetten en dat is goed voor 2 jaar en zal dit moeten herhalen elke 2 jaar.
   Daarnaast duurt een aanvraag voor je cedula 6 to 12 maanden en je moet alle papieren die je nodig hebt die niet ouder mogen zijn dan 3 maanden ( geboorte bewijs, bewijs van goed gedrag, huwlijks bewijs, bewijs van inkomen ) laten legaliseren bij het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag en daarna laten vertalen in het Spaans bij een beedigde vertaler in Costa Rica.
   De gezondheidzorg in Costa Rica is goed maar veel mensen gaan vaak ook naar prive dokters en betalen gewoon de rekening. Wachlijsten heeft men hier ook en dan vaak langer dan in Nederland.
   Voor werk dat geen Costa Ricaan kan doen is soms een vacature maar dat is zelden en dan moet je al goed de taal spreken. Je moet er ook rekening me houden dat een inkomen hier veel lager is dan in Nederland.
   Scholen voor je zoon is geen probleem zowel staats als prive scholen genoeg in Costa Rica.

   Advies breng je vriend naar Nederland als je een goede baan hebt en laat hem Nederlands leren voor je de procedure start bij de Nederlandse ambassade. Beide keren zal het niet gemakkelijk zijn maar denk dat je beter af bent in Nederland. Voor mensen met een pensioen is het gemakkelijker dan jonge mensen je kunt zo je pensioen nog opbouwen en later altijd nog emigreren.
   Weet goed wat je doet je kunt me altijd mailen of als je in Costa Rica bent me bezoeken en kan ik je meer uitleggen over hoe alles werkt hier.

   Chris

 18. Beste Chris,
  Mijn zoon Jochem is 12 jaar. Hij moet een werkstuk maken. Als onderwerp heeft hij Costa Rica gekozen. Zou hij u wat vragen mogen mailen (als een soort interview?). Dat zou erg fijn zijn!
  Groetjes,
  Ciska

 19. Beste Chris,
  Ik wist niet meer waar ik dit berichtje had geplaatst en ik vind het nu pas terug. Super leuk dat je hem wilt helpen! Hij gaat deze week (het is hier vakantie) aan zijn werkstuk beginnen. We zullen de vragen via de mail sturen. Alvast ontzettend bedankt!
  Groetjes,
  Ciska

 20. richard en lilian

  Hallo Chris,
  Wij, Lilian en Richard, wonen nu op de Canarische eilanden. Het wordt veel te druk hier en er is veel vervuiling gaande. We willen daarom met onze zeilboot naar Costa Rica varen en daar opnieuw beginnen. We spreken natuurlijk Spaans (o.a.). Kunnen jullie misschien aangeven wat een goede marina/jacht haven is en wat er zoal mogelijk is voor wat betreft werken/wonen. Wel allemaal legaal. We hebben goede opleidingen o.a. nautisch, commercieel, en we zijn muzikanten. Een huis met wat land zit dan ook in de planning.

  Bedankt alvast voor de reactie.

  • Hallo Richard en Lilian
   Er zijn verschillende marina/jachthavens in Costa Rica de beste bevinden zich aan de west kust dus aan de Stille Oceaan.
   Een van de beste en ook duurste is Marina Los Suenos https://lossuenos.com/
   Andere is Marina Pez Vela http://marinapezvela.com/en/home/ Banana Bay Marina http://www.bananabaymarinagolfito.com/
   Costa Rica Yacht Club http://www.costaricayachtclub.com/ en in het Noorden Marina Papagayo https://www.marinapapagayo.com/
   Voor wat betereft wonen en werken als men een inkomen (pesioen of ander inkomen) van minstens $1000 per maand kan je je verblijfsvergunning aanvragen. Ook is het mogelijk om een bedrag van $60,000 op een bank te deponeren voor je verblijfsvergunning of een andere optie is $200,000 te investeren in een huis of zaak. Je kunt alles ook nalezen op de pagina van de immigratie van Costa Rica http://www.migracion.go.cr/
   Indien jullie nog vragen hebben en als ik jullie kan helpen laat het me weten.
   Chris

   • Lilian en richard

    Beste Chris, Super. bedankt voor de reactie. Die 1000,- dollar is het probleem niet, Ook die 60.000 niet. Maar Nederland is geen verdragsland meer met Costa Rica (wij zijn Nederlands) Dus als mensen het pensioen of WAO willen meenemen gaat dat niet of het bedrag wordt minder, aangepast aan het niveau van Costa Rica. Daar moet je wel even aan denken. Ook spaar je niet meer voor je oude dag, je verliest ieder jaar zoveel procent.
    Buiten dat, we willen wel wat gaan doen, niets doen is past niet bij ons. We zullen eens op vakantie gaan. Kijken of het beter is dan hier.

    Enig puntje zou kunnen zijn dat de hurricanes Costa Rica toch wel regelmatig aandoen. Dat is dan wel weer vervelend als je een leuk bootje hebt.

    Groetjes,
    Lilian en Richard

   • Klopt met de WAO sinds Jan 2012 zijn de regels veranderd.Je kunt altijd nog je adres in Nederland behouden en elke 3 maanden Costa Rica verlaten voor 48 uur. Wat betreft de hurricanes die komen nooit aan de west kust voor, ze zijn aan de Caribische kust en blijven meestal op zee daar en men heeft alleen last van ze meer in het Noorden richting Nicaragua. Het is ook het beste om eerst eens een kijkje te gaan nemen, en het land leren kennen.
    Chris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: