Eten,drinken

gallo pinto con queso frito

 

Costaricanen praten graag over eten.  ‘Vorige week hadden we zo’n héérlijke picadillo, met rijst, bonen en bakbanaan: heerlijk!’. Deze zin wordt vervolgens in verschillende variaties herhaald door de tafelgenoten. Dit soort conversaties wordt bij voorkeur gevoerd als de Tico zelf aan tafel zit en rijst, bonen en bakbanaan eet.soda.jpg

Als reiziger kan je in Costa Rica goed en gevarieerd eten. Het verhaal dat je gedurende je hele verblijf verplicht aan de rijst met bonen moet gaat allang niet meer op. Maar te vermijden is het ook niet. En dat is ook niet erg want het gerecht is erg smaakvol.
In de ochtend wordt stevig ontbeten. Het liefst dus met rijst en bonen  Gallo Pinto geheten. Ook de lunch mag er wezen. Traditionele gerechten zijn ‘casado’ (rijst, bonen, pasta, koolsalade, ‘picadillo’ gecombineerd met vlees, vis of kip), ‘arroz con pollo’  (rijst met kip) of ‘olla de carne’, een rundvleesbouillon met verschillende soorten wortels en rundvlees.
Om een uur of vier wordt er koffie gedronken, het liefst met een stukje brood erbij. Het avondeten tot slot stelt niet veel voor: het is een lichte, makkelijk te verteren maaltijd.

Als reiziger door Costa Rica  zul je merken dat de porties die je op je bord krijgt soms erg groot zijn vaak kan je de maaltijden in verschillende grotes krijgen. Het traditionele eten is niet verfijnd, maar smaakvol. De vis is meestal vers gevangen en het rundvlees is van uitstekende kwaliteit.
Er bestaat echt een lunchcultuur in het land. Siësta’s houden de Costaricanen niet, maar vaak zijn de kantoren en winkels wat langer tussen de middag gesloten om de werknemers de gelegenheid te geven voor een uitgebreide lunch. Die worden genuttigd in zogenaamde ‘sodas’. Dat zijn lunchrooms in Costaricaanse stijl. Je komt deze sodas over het hele land tegen en je kunt er goedkoop, smaakvol en traditioneel eten. Deze sodas hebben meestal geen vergunning om alcohol te verkopen.
Daartegenover bestaat er niet of nauwelijks een dinercultuur. De  hoofdstad San José heeft uitstekende restaurants. De meer welgestelden dineren daar ’s avonds. De ‘gemiddelde’ Costaricaan laat liever eten bezorgen dan dat hij na zessen op stap gaat om te dineren. Als reizigers zul je in het land ’s avonds dan ook vooral medereizigers in de restaurants aantreffen.
Dat uitgebreid ‘tafelen’ in het land niet bestaat is te merken in een voor Nederlanders merkwaardige gewoonte van de Tico’s. Zij halen het bord voor je neus weg op het moment dat je nog bezig bent je laatste hap naar binnen te werken. Het is opschieten geblazen in Costa Rica!

Fascinerend om in Costa Rica te ontdekken zijn de vruchtensappen (je moet in restaurants vragen naar: ’naturales’).
Ze geven echt een meerwaarde aan je verblijf in het land. Cas, guanabana, mora, papaya, maracuya, pina, tamarindo en nog veel meer andere soorten zijn de moeite van het uitproberen meer dan waard.
De nationale drank heet Cacique; het is een goedje dat iets weg heeft van jenever. Het bier (nationale merken zijn Imperial en Pilsen) is uitstekend.

Hier wat  traditionele gerechten  die je geproefd moet hebben voordat je Costa Rica weer verlaat.

• Gallo Pinto. Het onvermijdelijke ontbijtgerecht dat altijd en in ieder hotel als ontbijtoptie aangeboden wordt. Rijst met bonen, goed gekruid en gegeten in combinatie met roerei, zure room en/of tomaat.

• Arroz con Pollo (camaron, etc.). Rijst met stukjes kip! (of garnaal, palmhart en andere combinaties. Erg lekker met de onvolprezen Salsa Lizano.
 Olla de Carne. Stevige maaltijdsoep van runderbouillon waarbij (meestal apart) groenten en wortels geserveerd worden.

• Casado. Typisch lunchgerecht van rijst, bonen, bakbanaan, koolsalade en vaak wat pasta gecombineerd met kip, vlees of vis.

• Tamal. Een gerecht dat traditioneel bij Kerst wordt gegeten, maar in soda’s het hele jaar door verkrijgbaar is. Het is maïsmassa gevuld met groenten en een stukje kip en /of varkensvlees, ingewikkeld in bananenbladeren en gekookt (als het goed is) op een houtvuurtje.

Traditioneel Andere traditionele hoofdgerechten zijn: arroz con camarones: rijst met garnalen; arroz con pollo: rijst met kip; arroz guacho: rijstschotel met vlees en groenten; barbudos: omelet met sperziebonen; ceviche: vis of schaaldieren gemarineerd in limoensap; escaveche: vis- of kipschotel; frito: gestoofd varkensvlees; higado en salsa: saus van runderlever; mondongo: soep van rundermaag; olla de carne: maaltijdsoep met vlees, banaan en yucca; papas con chorizo: aardappelen met pittige worstjes; pollo criollo: gegrilde kip; pozole: dikke soep met vlees en groenten in vele variaties; sopa negra: ‘zwarte’ soep met bonen en eieren.

Dranken De nationale drank is cacique, op basis van rietsuiker. Batidos en refrescos naturales zijn shakes van verse vruchten met melk of water; jugo is vruchtensap, bijvoorbeeld jugo de piña: ananassap of jugo de mora: bramensap; horchata is een drankje op basis van gemalen rijst en kaneel; pinolillo: een soort chocoladedrank; resbaladera: rijst- en gerstdrankje. Alcohol: veel voorkomende biermerken zijn Imperial en Pilsen; ron rico is zachte Costa Ricaanse rum. Wijn is over het algemeen afkomstig uit Chili.

Smaakmakers Belangrijke smaakmakers zijn koriander, knoflook, saffraan, peterselie, oregano, tijm en nootmuskaat. Aan de Caraïbische kust wordt veel kokosmelk verwerkt.

Desserts tres leches: gebak met eieren, room en melk; queque seco: sinaasappelcake; dulce de leche: zoete, dikke gecondenseerde melk; torta chilena: laagjescake gevuld met dulce de leche; miel de chiverre: zoet vruchtvlees van een witte pompoen; arroz con leche: rijstpudding; suspiros (zuchtjes): merengues.

Hapjes Tapas heten in Costa Rica ook wel boccas. Het zijn vaak stevige porties vlees of vis. Lichter te verteren zijn: platanos maduros of platanos asados: gebakken banaan; pejibayes: perzikpalmvruchtvlees; picadillo de chayote con elote: gemalen vruchtvlees van chayote (een peervormige pompoensoort) met maïs; picadillo de papaya verde: fijngemaakte groene papaya; picadillo de vainicas: gehakte sperziebonen met rundvlees. Op veel plaatsen zijn verse vruchtensalades verkrijgbaar, van onder andere ananas, banaan, mango, papaja en watermeloen

Ontbijt en koffie Het ontbijt omvat koffie of agua dulce (pure rietsuiker, opgelost in heet water) met een sandwich van stokbrood met boter, jam en witte kaas. Costa Ricanen dippen ook graag hun verse stokbroodje in zure room met een beetje zout. Meestal kun je ook kiezen voor gallo pinto of cornflakes. Tussen ontbijt, lunch en diner nemen Costa Ricanen twee keer een koffiepauze. Bij de ochtendkoffie eten ze meestal stokbrood met boter en bij de middagkoffie koek of gebak.

Traditionele gerechten, zoals rijst met bonen, zijn goedkoop in kleine lokale eethuizen, de sodas.

Hieronder 2 video’s van Wim en Mieke over hoe hun beleving was van het eten ,drinken en slapen toen zij hier in 2010 zijn rond getrokken door heel Costa Rica.Het eten,drinken en het slapen in Costa Rica kunt u naar eigen inzicht invullen, er zijn hier van goedkope tot hele dure overnachtings en restaurants te vinden.Deze filmpje zijn eigenlijk special voor de backpacker die echt de natuur en Costa Rica willen beleven.

C.J.S

  1. geweldige film!!!
    mijn vriend is op wereldreis en ik zoek hem af en toe op.
    door omstandigheden kan ik niet mee.

    in juni gaat hij naar costa rica en het plan is dat ik er ook heen kom.
    heb erg veel aan jullie site.
    wij gaan ook lekker met de backpack.zo kunnen we alle toerisme massaá vermijden.

    als jullie nog goede tips hebben voor goedkope overnachtingen hoor ik die graag.
    wij zijn niet moeilijk en slapen doen we overal.
    alle andere tips zijn uiteraard ook welkom.

    nou ik ga nog even genieten van jullie site.

    groetjes joyce

    • Hallo Joyce
      Er zijn hier vele mogelijkheden van goedkoop tot duur er zijn vele backpackers hotels overal in Costa Rica.Hier waar wij wonen is het hostel Mangifera http://www.mangiferahostel.com/ en vlakbij het vliegveld hebben we een goede airport backpackers hostel welke net is opgeknapt.Verder overal wel plaatsen waar je goedkoop kunt overnachten.Het is net wat je wilt besteden.Als je een goede Lonely Planet hebt staan de meeste er wel in,bij de Arenal hebben we goede contacten met Villas Vista Arenal http://www.villasvistaarenal.com/ verder hebben we contact met de Nederlanders in Costa Rica met hotels en B&B het is net waar je heen wilt en wat je wilt doen.Meer vragen stuur een email naar costarica1@live.nl
      C.J.S.

  2. we willen met onze 2 dochters van 9 en 11 naar costa rica en we zitten te dubben of je dan ook zo gemakkelijk zelfstandig reist of dat het toch gemakkelijker is om vooraf te boeken. Zeker omdat we in hoogseizoen: juli-aug, gaan. We willen wel een auto huren, niet superluxe hotels, maar zwembad af en toe is wel lekker. Op sommige sites staat dat je beperkte toegang hebt bij natuurparken: klopt dat of is dat ook een truc om te zorgen dat je all-in vakanties boekt?

    • Hallo het is geen probleem om in juli-aug zelfstandig te reizen met 2 kindeen 9 en 11.Wel moet ik u vertellen dat dan het regenseizoen is en dat aan de caribische kust het veel regent.De parken dat is geen probleem alleen het park Corcovado is dan waarscheinlijk niet toegankelijk omdat het gewoon te nat is,alles hangt af van het weer in die periode.Een auto huren is geen probleem alleen is het wel zo dat in het regenseizoen sommige wegen kunnen worden afgesloten door wateroverlast of modderstromen.Alles hangt samen met het weer in die periode.normaal gesproken valt het allemaal wel mee,alleen verleden jaar hadden we een extreem zware regenperiode.Als je met de auto reist zorg er dan voor dat je het nieuws in de gaten houdt van Costa Rica.De zwaarste periode is hier sept/okt wat betreft het regenseizoen.Het hoogseizoen in Costa Rica is hier van november t/m april waardoor jullie dus buiten het seizoen in Costa Rica zijn en alle hotels en B&B goedkoper zijn.Ik zou zeggen maak jullie geen zorgen kom en ga je vakantie echt laten beginnen en geniet.Iedereen wil verdienen en daarvoor heeft iedereen zijn methodes.Zou zeggen lees de reisverslagen van de mensen die hier zijn geweest.Meer weten stuur een mailtje naar costarica1@live.nl

      Groetjes C.J.S.

    • Eva van der Last

      Hai Marianne, ik ben benieuwd naar je ervaringen. Wij zijn aan het bekijken of we in juli 2012 naar C.R. kunnen gaan met onze 3 kinderen (10, 12 en 14 jaar). Is het jullie meegevallen met de regen en het zelfstandig reizen? Wij gaan liever niet met een georganiseerde reis. Zijn de steden ook leuk terrasjes en winkeltjes (dochter van 14 jaar).

      Chris wat een mooie en nuttige site!

      gr, Eva

      • Hallo Eva
        Zal je vraag even doorsturen maar Marianne.
        Voor wat de terrasjes betreft in de meeste plaatsen heb je gezellige soda’ (eethuisjes) met meestal wel een terrasje waar je gezellig kan zitten en de boel kan bekijken.De grotere steden hebben vaak wel leuke winkeltjes,zoals bij ons in Grecia waar je naar hartelust kunt winkelen en zeker voor iemand van 14.Het weer is afhankelijk van wat er op de caribische kant gebeurt op de oceaan daar,maar in Juli valt het nog wel mee.
        Als jullie komen laat het me weten, en zeker als jullie langs Grecia komen.
        Groetjes Chris

Laat een reactie achter op chris s Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: