Vier as explosies waar genomen op zondag bij de Turrialba vulkaan.

Na twee weken van een lagere activiteit van de Turrialba vulkaan, gelegen op 67 kilometer ten noordoosten van San José, warden er op zondag vier explosies geregistreerd tussen 13:40-15:17, heeft het Vulkanologisch en seismologisch Observatiecentrum van Costa Rica ( OVSICORI ) gemeld.

De explosies werden waar genomen door OVSICORI op  01:41, 02:45, 03:05 en 03:17  Witte stoomwolken werden ook waar genomen door de webcams op Turrialba en op Iraz vulkaan ten noorden van Cartago.

De eerste explosie vormde een aswolk die ongeveer 500 meter (zo’n 1600 voet) boven de top van de vulkaan uitsteeg. De andere explosies die ook stoom en as in de lucht spuwde vormde fumarolen van ongeveer 300 meter (984 voet), heeft de OVSICORI gemeld.

“De kolom as werd richting noordwesten geblazen. Sommige seismische activiteit werd ook waar genomen naar aanleiding van de as-uitstoot, “aldus het rapport van vulkanologen Javier Pacheco en María Martínez.

De Turrialba vulkaan is al actief sinds afgelopen oktober 29 toen het begon as en dampen uit te stoten die vijf kantons bereikte in Cartago en tevens de provincies San José, Heredia en  Limón bereikten .

Op het as was zichtbaar aanwezig op de daken, ramen en auto’s maar het beïnvloede vooral zuivelfabrieken en boerderijen  ten noorden van Cartago .

De laatste uitstoot op februari vormde 11 kolommen van damp en gas vormde een 1,5 kilometer lange fumarole.

turrialba

 

Geplaatst op 9 maart 2015, in Algemeen, backpacken, Bezoek aan Costa Rica, Costa Rica, Informatie, landen, Natuur, nieuws, Parken Costa Rica, reizen, vakantie, vulkanen. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: