Costa Rica nood commisie op alert na explosies en as spuwende Turrialba Vulkaan

Luid gerommel en as die op daken, tuinen, wegen en auto’s  neerdaalde zijn de eerste resultaten van een verhoogde activiteit van de Turrialba vulkaan, ten noordoosten van de provincie Cartago gelegen, dat op de late woensdagavond begon. Volgens het Nationaal Seismologisch Network (RSN), is de uitbarsting van de vulkaan de grootste in 150 jaar.

Deskundigen van de Universiteit van Costa Rica (UCR) en de National University (UNA) rapporteerde verhoogde seismische activiteit op woensdagmiddag en op 11:10 namen ze een freatische explosie in de vulkaan waar. De rookpluim van de explosie bereikte enkele honderden meters. Men melde dat bij de uitbarsting as, rotsen en mogelijk magma waren gemeld.

Na de uitbarsting begonnen experts informatie te verzamelen over het sterke gerommel en as die in het kanton Turrialba en ook bij gemeenschappen ten noordwesten van de hoofdstad San José inclusief Moravia, Coronado en Tibás was gevallen . Op de vroege donderdagochtend rapporteerde ook inwoners van de provincies Heredia en Alajuela over ook dunne lagen van as op hun eigendommen.

Het spuwen van gas, damp en as is geconcentreerd in twee kraters van de vulkaan, en de activiteit bleef constant op de donderdag ochtend volgens de rapporten van de RSN en de Volcanological en seismologische Observatorium van Costa Rica (OVSICORI).

CNE ambtenaren gaven een Geel alert uit  in het vulkaan gebied, en de Turrialba Volcano National Park is voor bezoekers gesloten tot nader order. CNE evacueerde 11 mensen uit de omgeving van La Pastora, La Central en La Picada. Het gebied in de buurt van de vulkaan is grotendeels verlaten sinds recente activiteit op de vulkaan begon in 2010.

Er zijn geen meldingen van verwondingen op dit moment.

De Turrialba vulkaan toonde vorig jaar in Juli ook  een verhoogde activiteit , meestal met stoom spuwende wolken die over die maand b een gemiddelde bereikte van 20 per dag. Op 20 juli 2013 waren er tot 30 per uur gemeld maar er werd geen schade gemeld.

Turrialba vulkaan

De laatste update

De vliegtuig deskundigen van Costa Rica hebben een waarschuwing gegeven voor alle vliegtuigen buiten een 32-kilometer (20 mijl) straal rondom Turrialba Volcano en tot een hoogte van 5,8 km (19.000 voet) te blijven. De grootste luchthaven van Costa Rica, Juan Santamaria International Airport, buiten San José ligt niet binnen het gebied van de preventieve maatregelen. Geen vluchten zijn tot dusver onderbroken. Aanvullende maatregelen zouden kunnen worden genomen als de situatie zich verder ontwikkelt. Vulkanische as kan invloed hebben op de werking van de motor en de turbines van een vliegtuig.

Geplaatst op 30 oktober 2014, in Algemeen, backpacken, Bezoek aan Costa Rica, Costa Rica, Informatie, landen, Natuur, nieuws, Parken Costa Rica, reizen, vakantie, vulkanen. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: