Trompet bomen staan weer in bloei in Costa Rica.

Elk jaar tijdens het droge seizoen bloeien de prachtige roze trompet bomen weer in het landschap van Costa Rica. De bladeren vallen van de bomen en dan bloeit de boom met prachtige bloemen, variërend in kleur van pastel roze tot pastel kastanjebruin.

Hier bekend als de Roble sabana in het Spaans zijn deze bomen van landschapsarchitecturen wereldklasse. Men kan deze soorten vinden rond de hele wereld van Hawaï tot India. Veel van de dorpen en steden van Costa Rica pronken met deze kleurrijke bomen in parken en langs lanen. Ze groeien van nature ook in weilanden en savannes in de warmere gebieden van Costa Rica.

pink

Vele mensen zijn bekend met deze bomen maar weinigen buiten de inheemse kringen weten hun geheimen. De Maya’s beschouwden deze bomen als heilig en gebruikte ze als medicijn om hun mensen te genezen. De bast van trompet boom werd gebruikt door eeuwen in folk remedies in het tropische Amerika. Deze krachtige botanische geneeskunde is bekend voor het genezen van een breed scala van ziekten vanwege zijn vermogen om het immuunsysteem te herstellen. Traditioneel gebruikte men de bast door hier een thee van te maken welke de mensen hielpen bij de volgende aandoeningen: anemie, arteriosclerose, artritis, astma, bronchitis, steenpuisten, kanker, Candida, colitis, verkoudheid, constipatie, hoesten, cystitis, diabetes, diarree, emfyseem , dysenterie, eczeem, koorts, griep, gastritis, galblaas problemen, infecties, leverproblemen, longproblemen, leukemie, pijnbestrijding, parasieten, prostaatproblemen en wonden.

Geen wonder dat de inheemse bevolking het een heilige boom vond.

Het kweken van je eigen boom 

Zaden kunnen worden verzameld uit de zaaddozen van de boom, die 30 centimeter lang zijn . Zij moeten dan worden geplant in plastic potten in een gemiddelde grondsoort. Houd de containers goed vochtig en in de schaduw totdat de jonge zaailingen ontkiemen, dan langzaam de zaailingen in de volle zon. Selecteer een goede locaties voor het planten een zonnig plaats met een goede bodem drainage zijn belangrijk. Tijdens het eerste jaar van groei, houd de nieuwe bomen onkruid-vrij en in het droge seizoen een keer per week water geven. Zodra deze winterharde bomen goed zijn geworteld is er weinig verzorging nodig. Een jaarlijkse toepassing van organische meststoffen rond de basis van de bomen zal helpen om ze goed te laten groeien. Het snoeien van de toppen van deze bomen zal helpen om ze laag en compact te houden. Deze gesoeide takken kunnen vervolgens worden gebruikt voor het bereiden van een gezond kopje thee.

Geplaatst op 25 februari 2014, in Algemeen, Bezoek aan Costa Rica, Costa Rica, Informatie, landen, Natuur, Parken Costa Rica, Planten, Tropische planten, vakantie. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Theo van Berne

  Hoi Chris,
  Ja prachtige kleuren als je dit zo ziet.Je zegt winterhard,ook voor nederland?
  Heb nooit de zaaddozen gezien van deze boom,anders had ik ze mee naar nederland genomen.Normaal waren we weer rond deze tijd naar Costa Rica gekomen maar mijn vrouw is ernstig ziek geweest en heeft veel bestralingen moeten ondergaan,zo dat mijn dochter en ik thuis zijn gebleven.Ook moeten we opletten voor dengue omdat dat voor mijn dochter erg gevaarlijk is.Ze heeft MS en dus voorzichtig zijn.Ik mis het heel erg dat we niet kunnen gaan ,maar gelukkig hebben we jouw site of blog en zijn we toch elke keer daar,groeten Theo,en dochter Inge van Berne.

 2. hallo Theo
  Jammer dat jullie niet de kans zien om naar Costa Rica te komen het is echt geweldig om alle kleuren van verschillende bomen te zien, oranje,geel,roze allemaal kleuren die je Nederland niet gauw zult zien al hoewel je ook trompet bomen in Nederland hebt je kunt ze tegenwoordig ook kopen daar.Voor wat betreft de dengue waar je het over hebt waar wij wonen en dat is vlakbij Grecia valt het allemaal wel mee, je moet er rekening mee houden dat er verschillende hoogtes zijn in Costa Rica waar het wat kouder is en dus veel minder kans hebt op muskieten, daarbij moet je ook in de gaten houden dat deze meestal actief zijn in de morgen wanneer de zon opkomt en wanneer hij weer ondergaat dat zijn de tijden dat je moet oppassen en natuurlijk in de avond niet buiten gaan zitten in het licht van een lamp zonder bescherming. Als jullie de kans een keer zien om hier toch heen te komen laat het me weten laat ik jullie zien waar wij wonen en drinken een gezellig een kop koffie met het uitzicht op de centrale vallei.Voor de rest hoop dat alles beter gaat nu en je kunt altijd schrijven naar ons.
  Groet uit Costa Rica

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: