Poas vulkaan spuwt materiaal 300 meter hoog na explosie in krater.

De krater van Poas vulkaan stootte materiaal 300 meter in de lucht op dinsdag middagPoas vulkaan.p3 Het fenomeen, een zogenaamde freatische explosie welke optrad als gevolg van een reactie tussen magma en water aan de zuidelijke grens van het meer in de vulkaan. Dit was echter niet een uitbarsting en de vulkaan  spuwde geen lava. In plaats daarvan werd er een kolom van stoom, gas en andere materialen gevormd en deze spoot uit de top van de vulkaan, bevestigde de Volcanological en seismologische Observatorium van Costa Rica (OVSICORI).

María Martínez Cruz, een vulkanologie en geochemie expert met OVSICORI, zei dat de gebeurtenis kan worden beschouwd als een “normale activiteit van de vulkaan, hoewel explosies van deze hoogten zoals die is gemeten is op dinsdag zijn er niet zo vaak.”

Dit type van explosie, de zogenaamde freatische, treedt op wanneer magma van de vulkaan in contact komt met water in de lagune van de krater. Die actie resulteert in een explosie van stoom, water, as en kleine rotsen.

Momenteel is er geen risico voor de bezoekers omdat de meeste materialen verdwijnen in de wind. Poas Volcano National Park is geopend 8:00-15:30 elke dag, en bezoekers kunnen lopend naar een uitkijkpunt om een ​​schilderachtig uitzicht op de vulkaan te krijgen. De Poas Volcano National Park is de tweede meest bezochte in het land na Manuel Antonio Nationaal Park in de Stille Oceaan.

Martínez, die deel uitmaakt van een groep van deskundigen die momenteel toezicht houd op de activiteit in Poás, voegde eraan toe dat zij nauw betrokken zijn geweest toezicht op de vulkaan aangezien een stijging van de temperatuur van de krater werd ontdekt in de afgelopen jaren. De toename zou een indicator van vulkanische activiteit.

Martínez legde uit dat de gemiddelde temperatuur van de Poás krater in de afgelopen 50 jaar 92 graden Celsius was (198 Fahrenheit), maar in 2013 namen ze temperaturen tussen 200-400 graden Celsius waar (392-752 graden Fahrenheit).

De explosie van vandaag bereikt 720 graden Celsius (1328 º F), dat is de op een na hoogste die zijn opgenomen tussen juni-september 2011 toen hebben we temperaturen gemeten tot 890 graden Celsius (1634 graden Fahrenheit),” zei ze.

De Poás registreerde ook activiteit in 2010 en in februari vorig jaar, toen andere bereikte materialen uit freatische explosies het bezoekers gebied.

p1 p2

Geplaatst op 25 februari 2014, in Algemeen, backpacken, Bezoek aan Costa Rica, Costa Rica, Informatie, landen, Natuur, nieuws, Parken Costa Rica, reizen, vakantie, vulkanen. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: