Costa Rica trekt naar de algemene verkiezingen op zondag 2 Februari.

Costa Rica trekt naar de algemene verkiezingen op zondag onder een ongekende polarisatie tussen links en rechts, maar met een groot deel van de mensen die nog niet weten wat te stemmen kan dit leiden tot een verrassing of tweede ronde.

Archiefbeeld.

De uit hoofdstad komende voormalige burgemeester Johnny Araya, van de regerende Nationale Partij van de Bevrijding (PLN, rechts), en de jonge afgevaardigde Jose María Villalta, van de Brede Front (FA, links), voeren een zware campagne strijd die ze hebben gevoerd de laatste weken welke ze op een gelijke stand laat uitkomen volgens de laatste peilingen.

Maar op hun hielen zit de historicus Luis Guillermo Solis van de Burger Actie Partij (PAC, midden) en zakenman Otto Guevara van de Liberalen (rechts).

Ondertussen is 30% van de kiezers nog niet zeker, en dit maakt het zeer waarschijnlijk dat het land een tweede ronde tussen twee van de kandidaten op 6 april te zien zal geven als geen van de kandidaten ten minste 40% van de stemmen bereikt.

In een traditioneel conservatief land is de verrassing van deze verkiezing de snelle opkomst van de linkerkant, tot en met het punt van het bedreigen van de grote partijen, met name de PLN, die samen met de Sociale Christelijke Partij van de Eenheid (PUSC, conservatieve)  Costa Ricaanse hebben gedomineerd in de politiek voor een halve eeuw.

Villalta, een 36-jarige advocaat, kwam in de publieke belangstelling na de protesten in het land over het milieu en corruptie.

“Dit is in Costa Rica is het meest ongewone wat men ooit kon voorstellen. Villalta is het gezicht van het protest, de jongeman spuugt in het gezicht van de macht in een boos en ontgoochelde samenleving. Dit is de reden voor de exponentiële groei ,verklaart analist Victor Ramirez.

Tijdens de campagne was Villalta het doelwit van beschuldigingen door zijn tegenstanders, voornamelijk Araya, die hem een ​​”communist” noemde en wil in Costa Rica’s de versie van de Venezolaan Hugo Chavez zijn.

“Ze noemen me communistisch omdat ze niet kunnen zeggen dat ik corrupt ben,” zei Villalta, eraan toevoegend dat hij niet de andere modellen wil kopiëren, maar om “het socialisme a la Tica” met sociale rechtvaardigheid, democratie en respect voor vrijheden te creëren.

De nieuwe president, die in functie treedt op 8 mei, zal worden geconfronteerd met een begrotingstekort van 5,4% van het Bruto Binnenlands Product (BBP), een systeem van de volksgezondheid en het pensioen in een crisis, en een afbrokkelende infrastructuur.

Huidige president Laura Chinchilla’s regering heeft de bodem van populariteit bereikt, gekenmerkt door inefficiëntie en corruptie schandalen.

Het land is ook niet in staat geweest om haar armoede niveau onder de 20% te brengen de laatste 20 jaar, ondanks de aanzienlijke economische groei.

Araya, hoewel van dezelfde partij als Chinchilla, zegt dat hij de fouten van de huidige president erkent, en zegt dat het in zijn voordeel is dat hij een succesvolle burgemeester van San Jose was voor 22 jaar. Analisten zeggen dat de goed geoliede machinerie van Araya’s PLN op zou kunnen opwegen tegen de anderen op de verkiezingsdag.

Ook niet uit te sluiten van de kandidaten is Luis Guillermo Solís, die aanzienlijke winst haalde gezien de peilingen in de afgelopen weken.

In een land dat zijn leger afgeschafte 65 jaar geleden, zal de veiligheid tijdens de verkiezingen worden verzorgt door 3.500 politie mensen.

Sommige van de 2.000 stembureaus gaan open om 06:00 en sluiten om 06:00. Ongeveer drie uur later verwachten de kiesbeambten  de eerste resultaten te hebben.

Advertenties

Geplaatst op 1 februari 2014, in Algemeen, backpacken, Bezoek aan Costa Rica, Costa Rica, Informatie, landen, nieuws, reizen, Traditie's. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: