Costa Rica’s Playa Grande: nog steeds een paradijs voor schildpad.

Een andere broedseizoen is begonnen bij Playa Grande, een van de laatste Costa Ricaanse stranden waar zachtaardige, reuze lederschildpadden hun comfortabele nesten bouwen.

lbacktop

PLAYA GRANDE, Guanacaste – Op de laatste avond voor het nestel seizoen van de schildpadden officieel begint in Playa Grande van dit jaar, wierp de volle maan  een blauwachtig licht over het strand, het verlicht de missie van een team van twee onderzoekers. De twee zijn op zoek naar nesten lederschildpadden – een gigantische, prehistorisch ogende schildpad soort die ongeveer 100 miljoen jaar al bestaan.

Onderzoek vrijwilligster en recente met een hoge school diploma Madeleine Poulter had nog nooit een lederschildpad gezien, en dat was een deel van de reden waarom ze uit Londen kwam om te werken met The Leatherback Trust , een non-profit organisatie die in Playa Grande broedgebied onderzoek doet en de schildpadden consertveert, een van de laatste veilige havens voor lederschildpadden op Costa Rica’s Pacifische kust.

Voor Poulter’s teamgenoot, hoofdonderzoeker Nathan Robinsonwaren nestelende zeeschildpadden waren oude koek. Na het behalen van een doctoraat aan de Purdue University in Indiana heeft Robinson schildpadden bestudeerd op drie verschillende continenten. Het begon in Griekenland waarna hij later bij het project in Guanacaste werkte met een tussenpose op de stranden van Zuid-Afrika voordat hij weer bij het Costa Rica team kwam.

Met al dat de praktijk ervaring kan Robinson gemakkelijk de kleine paden van schildpad jongen in het donker herkennen, en hij vertelde Poulter klaar te zijn en op te letten. Na twee uur van patrouilleren op het strand zag Robinson een dik zwart pad door het zand lopen loodrecht op de kust en tot aan de rand van de vegetatie terwijl Poulter wachtte geduldig, klaar om haar eerste lederschildpad zien.Poulter had genoeg verhalen gehoord hoe het was om een ​​lederschildpad voor de eerste keer te zien. De vrijwilligster  struikelde over vegetatie terwijl ze gapend naar de schildpadden keek, ze was zo overdonderd van de aanblik dat een golf die van achter kwam haar doorweekte.Haar taak deze avond zou zijn om laag met zijn gezicht naar beneden in het zand en het tellen van maar liefst 100 eieren onder een broedende lederschildpad.

Met een clicker in een hand de eieren tellen die in het gat vallen en de andere hand het zand weg duwen om het nest te verdiepen, Poulter bleef naar beneden kijken terwijl Robinson de schildpad was aan het opmeten.

“Het was echt een geweldige ervaring”, zei ze. “Toeristen kunnen komen en ze zien, maar ze mogen ze niet aanraken.”

Toen Poulter en Robinson de lederschildpad verlieten bedekte ze haar eitjes en ging terug naar de zee.

Ze zetten hun tocht in noordelijke richting op Playa Grande, waar ongerepte land en boomtoppen waren net waarneembaar zijn de lichte mist. Wanneer de twee terug kijken naar het zuiden konden ze de flikkerende lichten van bars, restaurants, casino’s en hotels van het nabijgelegen Tamarindo en verduisterende contouren van de natuurlijke wereld te zien.

Dit was een probleem de onderzoekers wisten dit. Dit was de reden waarom 70 procent van de lederschildpadden die nestelen in Costa Rica dit op Playa Grande doen. Het was de reden waarom de lederschildpad populatie elk jaar zijn meer is gedaald van meer dan 1000 nesten naar slechts ongeveer 40.

Toen de twee zich terug naar het noorden waanden van de geïnspecteerd Playa Grande konden ze zien dat een paar twinkelende lichtjes onheilspellend door de vegetatie prikten. Zij behoren tot de moderne strand ontwikkelingen en binnenkort kunnen er meer zijn.

 

De lederschildpadden van Playa Grande

Het soort schildpad dat Poulter zag  weegt tot 900 kilogram, dat op een dieet van voornamelijk kwallen leeft. Dat is zwaarder dan twee jaguars samen. De oudste lederschildpad overblijfselen werden gedateerd op 100 miljoen jaar geleden, tegelijk met dinosaurussen die 65 miljoen jaar geleden uitgestorven ging.

De Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur ( IUCN ) waarschuwde dat lederschildpadden de weg van de dinosaurussen volgen, waarin ze als ernstig bedreigd zijn gemeld in 2000, nadat de onderzoekers een 70 procent daling zagen van een generatie van schildpadden. Costa Rica’s Caribische kust heeft een recente toename laten zien van lederschildpadden, maar die behoudsprojecten hebben ook hun gevaren .

Terwijl het bestuderen van de schildpadden in 1990 begon zagen de onderzoekers dat stroperij en verkoop van schildpad eieren door de lokale gemeenschap de gewoonste zaak van de wereld was. Net zoals de onderzoekers nu het strand verdelen voor verschillende patrouille deden de stropers het zelfde men trok lijnen in het zand op en neer de Playa Grande, aldus Robinson. Een soort van loterij werd ontwikkeld, waarna als een schildpad nestelde op je gedeelte je de rechten had om die eieren te verkopen.

lback-ochtend

Hoewel stroperij grotendeels is opgehouden welke te wijten is aan de aanwezigheid van bewakers en onderzoekers, het probleem, zegt Robinson, is dat de levenscyclus van een schildpad zo lang is. Leatherbacks bereiken hun volwassenheid pas op 15 jaar, en toen een hele generatie was weggevaagd, dat is 15 jaar hebben we moeten wachten op tweede generatie (30 jaar).

Of de volgende generatie zal komen hangt grotendeels af van de vraag of Playa Grande onontwikkeld blijft.

Gidsen in Playa Grande hoeft alleen maar te staren naar het zuiden om te zien wat er kan gebeuren als de ontwikkeling ongecontroleerd door gaat.

“Tamarindo is goed voor de werkgelegheid maar alles op het strand word vernietigt”, zegt gids Luzgardo Rosales, die de bezoekers de schildpadden laat zien voor al 22 jaar. Hij maakt zich zorgen over de borden rond Playa Grande die aangeven dat het land verkocht kan worden aan ontwikkelaars en nieuwe bouwprojecten welke de schildpadden kunnen verstoren.

De schildpadden  hebben een aangeboren gevoeligheid voor licht welke hun naar de oceaan brengt na het nestelen en het uit komen van broedeieren worden de kleintjes aangetrokken tot de helderste plek. De lichten door de ontwikkeling verleiden de schildpadden in de tegenovergestelde richting te gaan vaak een fatale vergissing.

De ontwikkeling van Tamarindo biedt een waarschuwend verhaal. Leatherbacks waren eens een prominent gezicht in het gebied en sommige restaurants en hotels dragen nog steeds de Spaanse naam van de schildpad, ” Baula . “Maar niemand heeft een echte lederschildpad in Tamarindo gespot in meer dan een decennium.

In Playa Grande is een groep van toegewijde mensen die meer willen dan alleen de naam van de schildpadden behouden.

“We zijn allemaal een familie, en de schildpadden zijn onze kinderen,” zei Laura Jaen, voorzitter van de regio’s reisleider vereniging, op een recente gebeurtenis vieren de opening van het park voor toeristen. Het vertrouwen Leatherback, de lokale gidsen, Ministerie van Milieu (MINAE) vertegenwoordigers, vrijwilligers en de parkwachters waren alle aanwezigen.

“We moeten samenwerken om een ​​goede show te geven voor de toeristen,” zei Jaen.

Jaen is al lang genoeg om de dagen van stroperij te herinneren, en haar voornaamste zorg is nu de ontwikkeling. Hoewel Playa Grande niet tegen Tamarindo is zijn sommige huizen aan het strand verschenen welke gelijk toegang hebben tot het park. Lege prive kavels tonen tekenen dat zij zouden kunnen worden ontwikkeld. “Wij zijn niet tegen ontwikkeling, maar wij willen duurzaam zijn,” zei Jaen.

Ook bij de viering was Bernal Cortes, een park ranger in Playa Grande van 17 jaar. Volgens Cortes is het grootste probleem mankracht.

Het park heeft 10 bewakers om de verschillende gebieden te patrouilleren, zei hij, met name in de meer afgelegen gebieden. Met wat MINAE heeft nu maar twee actief rangers welke niet eens patrouilles kunnen uitvoeren om commerciële visserij in de wateren van het park te voorkomen, zei Cortes.

lback-nacht

Las Baulas National Marine Park Playa Grande is voor toeristen geopend tijdens lederschildpad broedseizoen, van eind oktober tot maart. Toeristen worden uitstapjes op het terrein aan geboden en hebben een reservering niet nodig. Toeristen die komen om een ​​lederschildpad te zien worden aangemoedigd om plannen te maken voor meerdere nachten op het strand, omdat er slechts ongeveer 40 lederschildpadden nestelen per seizoen is de kans aanwezig dat je er meerdere malen voor naar het strand moet komen.

Kom gerust ik heb ze ook gezien en het is echt indrukwekkend.

Wie geïnteresseerd is in het The Leatherback Trust kan contact met hen opnemen om vrijwilligerswerk te doen of te doneren. Pretoma  is een organisatie die zich richt op bescherming van schildpadden in Costa Rica

Geplaatst op 5 november 2013, in Algemeen, backpacken, Bezoek aan Costa Rica, Costa Rica, Informatie, landen, Natuur, nieuws, Noodtoestand, Parken Costa Rica, reizen, Stranden, vakantie, zeeschildpadden. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Theo van Berne

  Hoi,
  Blij elke keer als er weer nieuws uit Cost Rica komt.
  Ja het zou erg jammer zijn als door bebouwing de schilpadden niet meer naar het strand zouden komen.
  Costa Rica moet zuinig zijn op haar natuurschatten.
  Was in maart weer in Costa Rica en zag hoe Manuel Antonio in mijn ogen erg terug gaat.
  Ze hadden de badgasten en het park apart moeten houden.
  Je ziet door de drukte hoe de dieren(apen b.v.b) erg nerveus zijn en schrikachtig.
  Hopenlijk zien ze dat in en wordt het park weer apart gehouden anders blijft er niks van over.
  Was nu ook in Corca Vado geweest weer samen met mijn dochter.
  Was onze 5de keer ,maar elke keer weer anders in een andere maand.
  Veel groeten van Theo en Inge van Berne.

 2. Hallo Theo en Inge bedankt voor jullie reactie, helaas is het zo dat er nog veel geld word verdient aan de verkoop van stukken grond die dicht bij het strand liggen. Vaak zijn het investeerders die de grond van arme Costa Ricanen op kopen. Tico’s verkopen hun grond voor veel geld en hebben het dus beter (voor een tijdje de meesten geven het zo weer uit).
  Hoop dat de regering het begint in te zien dat er iets aan gedaan moet worden.
  Costa Rica is nog steeds een prachtig land om te bezoeken zeker zijn er plaatsen waar niet veel toeristen komen in het binnenland. Zowel het zuiden van Guanacaste als het zuiden van Costa Rica is het nog vrij rustig, ga ook eens rond de Tenorio vulkaan kijken veel natuur Rio Celeste en bijna geen toeristen.
  Veel plezier als jullie weer eens in Costa Rica zijn en misschien een kopje koffie samen.
  Chris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: