Aanvraag paspoorten in Costa Rica wordt gewijzigd.

Wegens een naderende reorganisatie zullen een aantal administratieve processen op de ambassade te San José gewijzigd worden. Deze wijzigingen hebben op zich geen verstrekkende gevolgen, maar kunnen op korte termijn wel kleine verstoringen en ongemakken veroorzaken.

Een van de processen die nog dit jaar gewijzigd gaat worden, is die van de verwerking van de paspoortaanvragen. Door een noodzakelijke aanpassing aan het paspoortaanvraag systeem zal voor een korte periode eind november de aanvraag van Nationale paspoorten en Noodpaspoorten opgeschort moeten worden.

Daarnaast zal per 1 december 2012 een deel van de administratieve verwerking van paspoortaanvragen worden overgebracht naar een zgn. ‘Regional Support Office’ in Santiago de Chile.

BELANGRIJKE DATUM

Tussen 21 november 2012 en 01 december 2012 zal het niet mogelijk zijn om een nationaal paspoort of een noodpaspoort aan te vragen op de Nederlandse ambassade te San José.

Nederlanders woonachtig in Costa Rica die de komende maanden uw paspoort moeten vernieuwen, raden wij aan dit te doen vóór 21 november of vanaf 3 december tijdens onze gebruikelijke openingstijden voor publiek.

OVERDRACHT VERWERKING PASPOORTAANVRAGEN

Na 1 december 2012 zullen de paspoortaanvragen, die op de ambassade in San José worden ingediend, verder verwerkt worden door het ‘Regional Support Office’ (RSO) in Santiago, Chili. Hierdoor zullen de wachttijden tussen de aanvraag van het paspoort en de aankomst van het nieuwe paspoort op de ambassade langer worden dan u bij deze ambassade gewend was. Gerekend moet worden op minimaal 3 weken. Deze wijziging is permanent.

Ook noodpaspoorten zullen vanaf 1 december 2012 alleen door het RSO in Santiago, Chili kunnen worden afgegeven, waardoor deze documenten niet meer binnen twee dagen verstrekt kunnen worden. Voor het verkrijgen van een noodpaspoort zult u ongeveer 2 weken in acht moeten nemen.

LET OP: REIST U VIA DE USA DAN ZULT U OPNIEUW ESTA MOETEN AANVRAGEN.

In noodgevallen kan er wel binnen korte termijn een zgn. Laissez-Passer uitgegeven worden door de Nederlandse ambassade in San José. Dit is een nooddocument dat geen ‘Machine Readable Zone’ heeft en met de hand is geschreven. In de regel kan dit binnen 1 of 2 werkdagen worden afgegeven.

LET OP: LAISSEZ-PASSER WORDEN IN DE USA NIET GEACCEPTEERD!

De verplaatsing van (onder meer) een deel van de paspoortprocessen naar het RSO, dat onder andere daarvoor speciaal in het leven is geroepen, geldt voor de gehele Regio Latijns-Amerika, wordt/is ook elders ter wereld ingevoerd en vormt onderdeel van een aantal noodzakelijke bezuinigings- en efficiency operaties zoals door het Kabinet besloten.

Advertenties

Geplaatst op 18 oktober 2012, in Algemeen, backpacken, Bezoek aan Costa Rica, Costa Rica, Informatie, landen, nieuws, pech, reizen, vakantie. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: