Na de aardbeving van 5 September in Costa Rica.

De schade door de aardbeving van 5 september: het MEP heeft gerapporteerd dat er 56 scholen moeten worden herstel of helemaal moeten worden herbouwd door de schade die is geledendoor de aardbeving. De 56 scholen de meeste gelegen in plaatsen als Nicoya (10 scholen), Nandayure (9), Hojancha (4), Santa Cruz (9) weer op nieuw op te bouwen,andere plaatsen zijn Paquera, Lepanto en Cobano en ook in de plaatsen als Sarchi, Alajuela, Grecia en Naranjo is behoorlijke schade aan scholen. De kosten van de voorlopige schade overtreft zeker ¢ 3.000 miljoen colones wat zeker hoger uit zal vallen want niet alle scholen en universiteiten zijn nog in kaart gebracht.

Dit is voor 15 september (onafhankelijks dag Costa Rica) een domper voor veel scholen aangezien muziek instrumenten beschadigd zijn en er niet de nodige voorbereiding kan zijn voor deze dag. De MEP vraagt om de geplande de shows gewoon te laten doorgaan, maar vraagt een aantal overwegingen.De belangrijkste is dat de lantaarn parade plaatsvindt op de 14e om 6 uur en niet zoals gebruikelijk op de traditionele dag.

Voor de rest is alles bijna weer bij het oude er zijn hier en daar nog problemen met wegen maar men is druk bezig om alles te herstellen.

Het grote minpunt is dat er een paar criminelen misbruik maken van deze aardbeving.De National Emergency Commissie (CNE) heeft meldingen ontvangen dat een aantal bandieten op de straten lopen met luidsprekers en melding maken van nieuwe aardbevingen, tsunami’s, massale evacuaties ziekenhuis, en anderen noodsituaties en dat mensen in hun huizen angstig worden van deze omroepen welke als enige doel hebben om mensen uit hun huizen te krijgen en daarna te plunderen. Dit gebeurde in Liberia en Cobano.De Nationale Commissie heeft een oproep aan de bevolking gedaan om dergelijke geruchten te negeren en alleen te luisteren naar officiële verklaringen.De Nationale Seismologie Netwerk en OVSICORI zeggen dat een aardbeving niet kan worden voorspeld, en herhaalt dat het volkomen normaal is dat naschokken gevoeld worden na de 7,6 magnitude aardbeving.

De route Zarcero-City-San Carlos Quesada die gesloten werd op woensdag op de hoogte van Tapezco waar reusachtige stenen de weg blokeerde werd gisterochtend heropend maar is nog wel een risico gebied.

Advertenties

Geplaatst op 11 september 2012, in Aardbeving, Algemeen, backpacken, Bezoek aan Costa Rica, Costa Rica, Het weer in Costa Rica, Informatie, landen, Natuur, nieuws, reizen, vakantie. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: