De angst voor nog een aardbeving in Costa Rica.

Iglesia de Nicoya, Guanacaste, Costa Rica.

Iglesia de Nicoya, Guanacaste, Costa Rica. (Photo credit: Wikipedia)

Twee uur nadat het land werd opgeschrikt door de aardbeving van 7,6 graden werd een student van 15 jaar naar het Ziekenhuis gebracht met een ernstige zenuwinzinking. Na de aardbeving stapte een jonge tiener vlakbij Samara  op blote voeten in een bus op weg naar het centrum van Nicoya. De oplettende chauffeur zag dat ze een zware inzinking had en ook dat ze ademshalings problemen had, hij bracht haar gelijk naar het ziekenhuis.Dit zijn enkele voorbeelden die zich afgespeeld hebben aan de kust niet ver van het epicentrum afgelopen woensdag, Zij kwamen overeen met een dergelijk gedrag wat het vervolg is na een zo’n sterke aardbeving . Echter de doktoren zeggen dat de impact op de bewoners van het Nicoya gebied nog niet voorbij is. Voor de komende paar dagen is de verwachting dat een grote hoeveelheid van Guanacastes slapeloosheid, angst en verlies van eetlust problemen zullen hebben, ook wel genoemd post-traumatische shock.Men verwacht dat ze de zwaarst getroffen kustgebieden, die zelfs geëvacueerd werden afgelopen woensdag uit angst voor een tsunami de mensen de meeste problemen zullen hebben met de verwerking..

Op dit moment slapen 220 mensen uit Torito van Samara in een gemeenschappelijke ruimte van de plaats uit angst voor een nieuwe aardbeving die hun huizen doet instorten en vernietigen.Als preventieve maatregel is sinds gisteren het psychosociale zorg team van de Universiteit van Costa Rica (UCR) afgereisd naar Guanacaste om te helpen bij het verminderen van de angst .

Marco Carranza, een psycholoog aan de UCR, zei dat angst voort komt uit de onzekerheid over de mogelijkheid van een nieuwe aardbeving . Mensen kunnen last krijgen van hoofdpijn, slapeloosheid en slapen onrustig.De dokter Johnny Orozco legde uit dat er diverse reacties zijn na een aardbeving van deze omvang en heeft geoordeeld dat elke persoon anders reageert. Orozco zei dat deze woensdag, in aanvulling op de student, hij 20 andere mensen heeft behandelt met een zenuwinzinking. Hij legde uit dat de slachtoffers meestal jongeren waren  tussen 15 en 25 jaar. Het is begrijpelijk mogelijk zijn het studenten die ver weg wonen van hun familie. Ze zijn alleen na een sterke aardbeving en horen dat er een tsunami komt en dat verhoogt de spanning, “zei de specialist.

De angst voor nieuwe aardbevingen doet zich voor en mensen nemen verschillende maatregelen.

Valencia Cortes Torito slaapt met de deur open. “Afgelopen nacht (donderdag in de vroegte van de vrijdag ochtend ) hoorde ik een gerommel en door dat de deur open was, was ik heel snel buiten. De deur moet open blijven als preventie.

Ana Rita Vargas Araya en haar man, Baudilio Aguero Cascante, inwoners van La Granja de Nicoya, twee tenten opgezet in de carpoort van het huis en daar slapen zeven mensen.Nou we slapen daar voor als niemand iets hoort we zijn slechthorend. Haar man legde ook uit dat het huis scheuren vertoond na de aardbeving. Deze familie heeft kaarsen en een zaklamp altijd in de buurt voor als s”nachts het licht uitvalt hiervoor zijn ze doodsbang.

Nu er meer en meer geluiden komen van een nog op kost zijnde van nog een grote beving word men nog onrustiger en er zijn mensen die deze omgeving willen verlaten.

Wetenschappers verwachten nog steeds een aardbeving sterker dan dit. Dus als er een nog iets sterkere komt zijn we alles kwijt en hebben we nog meer problemen, zei Victor Julio Campos Mora uit Torito vlakbij Samara.

Of dit degene was waar men al heel veel jaren op heeft gewacht men weet het niet. Maar in ieder geval kan je er op wachten omdat er wordt gezegd dat het zeker gedurende 30 dagen zal blijven schudden, zegt Jose Valencia Valencia (93 jaar) uit Samara.

Psycholoog Bellanira Gomez, die werkt in het ziekenhuis werkt, zei dat sommige mensen boos zijn omdat ze nu zeggen dat er nog een andere zware beving komt. In het park zitten mensen met een frisdrankje en praten over de aardbeving en de vraag blijft of dit de aardbeving was waar Nicoya al vele jaren op heeft gewacht of dat er nog een komt.

Marino Protti, Vulkanologisch en seismologische Observatorium van Costa Rica (OVSICORI), meldde dat de geschatte omvang van de gevreesde aardbeving lag tussen 7,7 en 7,9 graden.Het was een ​​van 7,6 graden. We moeten de gegevens die zij verzamelen en analyseren om te bepalen was dit alle energie die is vrijkomen of er is nog meer. Maar we zullen meer weten op dinsdag, “zei hij.

Advertenties

Geplaatst op 9 september 2012, in Aardbeving, Algemeen, backpacken, Bezoek aan Costa Rica, Costa Rica, Informatie, landen, Natuur, nieuws, Parken Costa Rica, reizen, Stranden, vakantie, vulkanen. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: