Evaluatie van de aardbeving beschadigde huizen duurt 2 tot 3 weken.

Orde en een beetje geduld dat word gevraagd aan de gezinnen die schade aan hun huizen hebben opgelopen die na de aardbeving van 7.6 welke Costa Rica trof afgelopen woensdag.Dit zei Erick Mata, directeur van het ministerie van Volkshuisvesting, tijdens een persconferentie van de National Emergency Commissie (CNE) over de 234 huizen die tot nu toe op de lijst staan van beschadigde huizen. Hij verduidelijkt dat, na ontvangst van de informatie van de getroffenen een team van deskundigen elk huis zal bezoeken en vast stellen of er dringende herstelwerkzaamheden nodig zijn.Hij voegde eraan toe dat tot gisteren ongeveer 60 van de woningen geïnspecteerd. “We zijn begonnen in de kantons van Santa Cruz, Nicoya en Valverde Vega, die volgens informatie de meest ernstige zijn aldus Mata.

De meest getroffen vanzo’n 100 huizen zijn gelegen in Guanacaste, van wie 53 in Nicoya en 35 in Carrillo.

Ondertussen zijn er in de provincie in Alajuela 57 rapporten het grootste deel hiervan in Valverde Vega.

En in Puntarenas hebben we 57 anderen meldingen ontvangen  vooral in Cobano en Lepanto.

Echter, Mata benadrukte dat het cijfer zou kunnen stijgen nu we steeds meer meldingen ontvangen. “We moedigen gezinnen aan om woningen met ernstige schade zich te melden die structurele zijn,” voegde hij eraan toe.

Hij rapporteerde dat 10 teams van het ministerie en andere instellingen en 10 particuliere bedrijven inspecties uitvoeren.

Gisteren hebben de autoriteiten verklaard dat het land zich langzaam herstelt.

Walter Fonseca, hoofd van de operaties van de CNE, zei dat de elektriciteit is hersteld door het hele land.

Ook het water is terug naar de meeste gemeenschappen, volgens Fabio Vargas, directeur van de Nationale Ondersteuningsdiensten aquaducten en rioleringen (Aya). Alleen in Bagaces werd gemeld dat het water een beetje troebel was en werden in Puntarenas lekken gerepareerd.

Maar de wegen op Route 141, die communiceert met Zarcero Ciudad Quesada (San Carlos), en Route 507, in Sarapiqui, tussen Puerto Viejo Naranjal en Las Marias, waar de brug over de Rio Sucio instrorte lijven gesloten tot nader order .

Er verblijven nog 350 mensen in de opvang.

Inmiddels zijn er meer dan 1050 naschokken geregistreerd waarvan een paar rond de 5 graden waren en die nog enkele benauwde momenten opleverde voor de mensen in de meest getroffen gebieden. Het is de verwachting dat deze hoge activiteit van bevingen zeker nog wel een maand zou kunnen aanhouden,en men houd ook naukeurig de activiteit rond de vulkanen in de gaten.

Tot 90% van de Costaricanen hebben de beving gevoeld en voelde deze zwaar tot zeer zwaar.

Er zijn geen meldingen van getroffen huisdieren of vee in Costa Rica het is op ditmoment ook nog het broedseizoen van de Ridle schildpadden en die hebben zo te horen geen enkel last van de aarbeving die zich heeft voor gedaan. Er zijn enkele stukken strand waar de schilpad zich waarscheinlijk niet zal wagen omdat deze nu te los van structuur zijn.

 

Advertenties

Geplaatst op 8 september 2012, in Aardbeving, Algemeen, backpacken, Costa Rica, Informatie, landen, Natuur, nieuws, reizen, vakantie. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: