Río Celeste een verborgen juweel van Costa Rica met prachtig blauw water.

Vernoemd naar het hemelse-blauwe water, de rivier is de belangrijkste attractie van Guanacaste’s Tenorio Volcano National Park.

Rio Celeste 2

In het midden van het dichte tropische bos ligt een verborgen juweel van Costa Rica. Het begint met een wandeling door de jungle bij Tenorio Volcano National Park, in het noordwesten van de provincie Guanacaste.Elke stap in dit bos is meer uitnodigend dan de vorige. Tijdens het regenseizoen, doordringt de lucht de geur van natte aarde , druppels van regen vallen voortdurend, en de geluiden van exotische vogels begeleiden de wandelaars.

Na ongeveer 15 minuten lopen in de jungle is een nieuw geluid hoorbaar: Stromend water en je hoort het ergens vallen in de buurt, een van de schatten van het park. De belangrijkste route splitst zich en een pad leidt naar links naar een ​​steile afdaling met modderige treden van boomstammen delen . Na een onverwachte wending van de rivier eindelijk een blik van de indrukwekkende waterval.

De kleur van de Río Celeste is een echt natuurlijke wonder. Lokale legende zegt dat toen God de hemel schilderde hij zijn blauwe penselen waste in de rivier en dat toen het water hun prachtige blauwe kleur heeft verkregen.

De steile, soms moeilijk afdaling naar de waterval is de moeite waard. De spray van de watervallen beslaan je gezicht de ontzagwekkende kracht van het water wordt nog duidelijker. Als je geluk hebt kan je blauwe morfo vlinders zien fladderen over het water die je tot de grillige gedachte doet denken dat ze misschien een duik in het water hebben genomen om hun prachtige kleur te krijgen of dat ze zijn geboren achter de vallende waterval.

Maar de wonderen van het park stopt met de waterval. Gelukkige wandelaars kunnen zelfs ter plaatse een groep van zeldzame tapirs zien tijdens het lopen van de drie kilometer aan wandelpaden. Voorbij de waterval kruist het pad een natuurlijke blauwe lagune en verder naar de plek waar de magie plaatsvindt: Los Teñideros, waar twee heldere water stromen zich samen voegen tot een groter stroom. Door hun wateren te combineren ontstaat het blauwe water voor de ogen van de wandelaars. Wat magie lijkt is het resultaat van de chemische reacties van vulkanische mineralen zoals zwavel en calcium carbonaat. Het park heeft ook warmwaterbronnen hoewel baden in een van de wateren in het park is verboden.

Hoewel Tenorio park misschien wel een van de meest interessante plekken in Costa Rica is het blijft een goed bewaard geheim. Slechts 18.000 mensen bezoeken jaarlijks het park, in vergelijking met de 150.000 bezoekers die ontvangen worden in Manuel Antonio Nationaal Park aan de Pacifische kust.

Een van de uitdagingen in het park Tenorio is het wandelen op de paden,deze zijn niet zoals in de meeste parken hier is het een uitdaging. Het park werd opgericht als een beschermd gebied in 1995, en de meeste van haar infrastructuur was drie jaar later gebouwd. Na verloop van tijd hebben de paden in het bijna 12.900 hectare grote park ernstig geleden en zijn in mindere staat. Men heeft moeite om de paden in een goede vorm te houden . Materialen hebben het moeilijk met de hoge luchtvochtigheid die we hier hebben “, aldus parkmanager Vilmar Villalobos.

Rio Celeste een

Een waterval tuimelt in een poel van surrealistische blauwe water van de Río Celeste in Tenorio Volcano National Park

Maar het park heeft wel hulp. Onlangs is er een mirador  (uitzichtpunt) gereconstrueerd met de steun van de Costa Ricaanse niet-gouvernementele organisatie ProParques.Slechts vijf jaar nadat de oorspronkelijke mirador werd gebouwd, was door de vochtigheid het hout volledig verrot, waardoor het onveilig was voor de toeristen om op te staan. ProParques en een aantal vrijwilligers hielpen met het bouwen van een nieuwe veiligere mirador voor het nationale park. De structuur is gemaakt van [gerecycled] plastic zegt Villalobos .

Het park heeft nog vele andere structurele uitdagingen te staan. De steile afdaling naar de waterval blijft gevaarlijk. De afgelopen jaren heeft de administratie van het park geworsteld om de fondsen die nodig zijn om zorg te dragen voor dit probleem te verzamelen. Onlangs heeft men ₡ 10 miljoen ($ 20.000) ontvangen van het Spaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking om te gaan werken op dat deel van het park maar dat bedrag dekt enkel de helft van de kosten.

Geld is niet het enige probleem. Bouwmaterialen brengen naar de plaatsen in het midden van de jungle, deze worden vaak op de ruggen van de werknemers of voort getrokken over de 1.5 kilometers in het regenwoud.

Een van onze hoofd doelen is een ATV om materialen te vervoeren naar het bos,zegt Villalobos . Hij legde uit dat de bouw van de mirador alleen mogelijk was gemaakt met de hulp van vrijwilligers, die een menselijke brug vormden waarin materialen veranderde van andere schouders om de 200 meter en dit tot twee kilometer de jungle in.

Maar het park en het administratieve team heeft al eerder bewezen dat doorzettingsvermogen en hard werken loont.

Tapirs zijn een belangrijk onderdeel van onze nationale park, dus vorig jaar hebben we besloten om een campagne voor hun bescherming te lanceren,zei Villalobos. De conservering campagne, Salvemos el Hogar de la Danta (Save the Home of the Tapir), bestond uit het maken van stickers en boeken en samen met de Universiteit van Modena in Italië om deze te verkopen op de campus. Het programma bracht genoeg geld op om 20 hectare grond meer te kopen en toe te voegen aan het nationale park. We willen weer een project organiseren waar mee we geld in hopen te zamelen voor nacht-camera’s en onderzoek te doen op de tapirs.

Hoe er te komen

Vanuit San Jose, neemt u de Inter-American Highway noordwestelijke richting naar Cañas, ongeveer drie uur.Ongeveer 9 km na Cañas, rechtsaf op Route 6 in de richting van Upala. Een uur rijden naar de stad Bijagua.Vanaf hier gaat op zoek naar de borden naar Tenorio Volcano National Park aan de rechterkant van de weg.

Het park en de ranger station zijn dagelijks geopend van 8 uur tot 4 uur, toegang na 4 uur is niet toegestaan om te voorkomen dat mensen na zonsondergang nog in het park zijn. Entree kost $ 10 voor meer informatie, bel 2206-5369 of kijk op  http://www.acarenaltempisque.org/tenorio.htm

Geplaatst op 20 november 2011, in Algemeen, backpacken, Bezoek aan Costa Rica, Costa Rica, Dieren, Informatie, landen, Natuur, nieuws, Parken Costa Rica, Planten, reizen, vakantie, vulkanen. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: