Herinneringen van de uitbarsting Arenal op 29 juli 1968

Het gebeurde 43 jaar geleden, op 29 juli 1968. De mensen van La Fortuna, Pueblo Nuevo, Tabacon en El Castillo waren bezig met hun routine-werk van het bewerken van de gewassen en voeren van het vee.

Plotseling, begon de aarde te rommellen, de lucht werd grijs en vuurballen verschenen aan de lucht.Na 600 jaar van inactiviteit, was de vulkaan Arenal wakker geworden… en bracht de dood mee in zijn kielzog.

De uitbarsting van de Arenal vernietigde een gebied van twee kilometer breed en vijf kilometer lang.

Een dag na de uitbarsting, om 6 uur in Pueblo Nuevo, werden de eerste 13 lichamen gevonden.

Op woensdag 31 juli om 12 uur, de toenmalige president, Jose Joaquin Fernandez Trejos gaf het land drie dagen van rouw en nationale noodsituatie af.

Diezelfde dag, om 1:30 uur, was er een tweede uitbarsting die meer dan 10 reddingswerkers verwonde en 20 anderen werden gedood.

De vulkaan gooiden stenen van wel  700 kilo tot wel vier kilometer weg en kwam tot een temperatuur van 800 graden Celsius.

De dorpen van de Tabacon, Pueblo Nuevo en El Castillo werden vernietigd.

Vanwege de moeilijke toegang, werden veel van de doden begraven in de vulkaan, in massagraven. Bergen van slachtoffers

Dat was de eerste grote uitbarsting, sinds het begin van een enorme activiteit van de menselijke populatie die zich ontwikkelde in de buurt van de voet van de vulkaan de Arenal.

Na 43 jaar sinds die grote uitbarsting van de vulkaan, welke de dorpelingen niet zijn vergeten.  Zij die respect en zelfs angst hebben voor het groote gevaarte herrinerde de slachtoffers vorige week met een bijeenkomst.

Het is 29 juli 1968 die dag kwamen er 78 mensen om en werden zesduizend mensen geëvacueerd uit de gebieden zoals La Fortuna, en de Arenal Tilarán. Ondanks de tragische geschiedenis van de Arenal vulkaan is deze nog steeds een toeristische trekpleister. Voor de lokale bevolking en het land is het een bron van werkgelegenheid en ontwikkeling.

Vorige week, werd door de Arenal Volcano National Park (PNVA), de Stichting van de vulkaan (Fundevolca), de Ecologische Blauwe Vlag La Fortuna (PBAE), het Instituto Costarricense de Turismo (ICT), de gemeente San Carlos en prive-bedrijven in het gebied de uitbarsting herdacht.

 Gat geslagen door een enorm blok steen uit de vulkaan,er waren blokken van wel 700kg

De officiële herdenking werd gehouden op vrijdag 29 juli 2011 in de gebouw van het Arenal Volcano National Park, 1,5 km van de ingang van El Castillo.

Er waren deskundigen van het Vulcanologie en Seismologisch Observatorium van Costa Rica (OVSICORI), die uitleg gaf over de huidige status van de vulkaan.

Vulkanoloog Jorge Barquero, die sprak tijden de bijeenkomst, zei dat de gigant Arenal een periode van rust heeft ingevoerd, zodat de vuurshow ’s nachts en het rommelen, niet kan optreden voor een onbepaalde tijd.

Zij raadden de werknemers in het toerisme aan nieuwe manieren te vinden om toeristen aan te trekken. De deskundige zei dat de rust van de vulkaan wel kan oplopen tot 400 jaar.

De actieve vulkaan heeft sinds 1968 in totaal 97 mensen gedood. Het was ook het toneel van twee vliegtuigcrashes, waarbij een in augustus 2000 die het leven van 11 mensen kostte .

De vulkaan is op dit moment niet actief ,maar het is zeker de moeite waard om er te gaan kijken er zijn ook andere dingen die men kan bezoeken en ondernemen in het gebied rond de vulkaan Arenal.

Geplaatst op 3 augustus 2011, in backpacken, Bezoek aan Costa Rica, Costa Rica, Informatie, landen, Natuur, nieuws, reizen, vakantie, vulkanen. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: