Werelderfgoedlijst Costa Rica

De werelderfgoedlijst van Costa Rica.

1983 Talamanca Range-La Amistad reservaat / Nationaal park La Amistad (gedeeltelijk in Panama; uitgebreid in 1990)

1997  Nationaal park Cocoseiland (uitgebreid in 2002)

1999 Beschermd gebied van Guanacaste (uitgebreid in 2004)Nationaal Park Santa Rosa, Nationaal Park Guanacaste, Nationaal Park Rincón de la Vieja en de Junquillalbaai.

Internationaal park La Amistad (Spaans: Parque Internacional La Amistad, voorheen Nationaal park La Amistad) is een natuurreservaat dat zowel in Costa Rica als in Panama ligt. Bij de begrenzing is het voorstel van UNESCO overgenomen, die het park op de werelderfgoedlijst heeft geplaatst.

De oppervlakte van het park (totaal 401.000 ha) is ongeveer gelijk verdeeld over beide landen en bestaat vooral uit tropisch regenwoud. Om het gebied heen ligt een 15 kilometer brede bufferzone waarin diverse boeren hun bedrijf houden. Het gebied kent een grote diversiteit.DirkvdM cloudforest-jungle.jpg

La Amistad is het grootste meest afgelegen National Park in Costa Rica 194.000 hectare. Het is bijna omringd door andere parken en reservaten van de inheemse volkeren Chirripó, Tayni, Telire, Talamanca, Ujarras, Salitre en Abagra . Het bevat zeer uiteenlopende habitats, van tropisch laagland regenwoud tot en met nevelwouden . Een groot deel van het park is nooit onderzocht, en het is niet aan te bevelen om in het park op onderzoek uit te gaan zonder een ervaren gids.

Kaart met de ligging van de natuurlijke omgeving in Costa Rica
La Amistad strekt zich langs de internationale grens in Panama, het is het grootste beschermde gebied in Costa Rica, heeft meer oerbos dan alle andere parken, en er word geschat dat ongeveer tweederde van de totale dier soorten die aangetroffen worden in Costa Rica hier wonen. Wandelaars en backpackers zullen beloond worden met een glimp van Baird’s tapirs, reuze miereneters, alle zes soorten neotropische katten – jaguar, poema, ocelot, Margay, oncilla en jaguarundi als apen, neusbeertjes, meer dan 600 vogelsoorten, 115 vissoorten, en bijna 300 soorten reptielen en amfibieën. Als u geïnteresseerd bent in insecten of planten, zelfs nu worden er nieuwe soorten ontdekt in zo’n een verbazingwekkende snelheid.

Cocoseiland (Spaans: Isla del Coco) is een onbewoond eiland in de Grote Oceaan, gelegen op vijfhonderd kilometer van de kust van Costa Rica. Het heeft een oppervlakte van 24 vierkante kilometer en ligt op de Cocosrug. Het is tevens het enige stuk land dat op de (naar het eiland genoemde) Cocosplaat gelegen is. Het eiland moet niet worden verward met de Cocoseilanden, bij Australië.

Het eiland is bekend vanwege piraten (waaronder Henry Morgan en Edward Davis) die hier schatten zouden hebben begraven. Volgens sommigen heeft het bovendien als inspiratiebron voor Robinson Crusoe gediend.

Het eiland is een Costa Ricaans nationaal park, en werd in 1997 erkend als werelderfgoed.

Hoewel Cocoseiland vijfhonderd kilometer van de kust van Costa Rica ligt, wordt het tot de provincie Puntarenas gerekend.upper-view-cocos-island2 [cascades-view-cocos-island1http://www.cocosisland.cr/

Area de Conservación Guanacaste ligt in het noordwesten van Costa Rica en bestaat uit Nationaal Park Santa Rosa, Nationaal Park Guanacaste, Nationaal Park Rincón de la Vieja en de Junquillalbaai. Vanaf 1994 werd het opgenomen in het systeem van nationale parken in Costa Rica en in 1999 werd het toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCOGuanacaste National Park.jpg

Guanacaste ligt in het noordwesten van Costa Rica. Het omvat de Cordillera Guanacaste en de omliggende vlakte en kustgebieden. De meest opvallende vulkaan is Rincon de la Vieja, die drie kraters en een lagune heeft. De laatste uitbarsting was waargenomen in de jaren 1970, maar er doen zich nog regelmatig rookactiviteiten voor in een van de kraters. Aan de voet van de vulkaan zijn enkele kleine kraters.

Het bevat belangrijke natuurlijke habitat voor het behoud van biologische diversiteit, met inbegrip van de beste droge boshabitats van Midden-Amerika naar Noord-Mexico en belangrijke habitats van bedreigde of zeldzame planten-en diersoorten. Het gebied toont belangrijke ecologische processen in zowel de land-en zee-kust-omgevingen.

Tenminste 32 rivieren en 16 kleinere stromen ontstaan ​​in de omgeving van de vulkaan, een rivier is de Tempisque, een rivier van enorm belang voor de irrigatie van landbouwgrond in de provincie Guanacaste. Het water gebied omvat verschillende eilanden en eilandjes (meestal onbewoond)vlak voor de kust , open zones, stranden, rotskusten, en ongeveer 20 km van de stranden nestelen zee schildpadden en er is een grote diversiteit van wetland ecosystemen (37 wetlands). De wetland bossen worden beschouwd als een van de meest ongerepte in Centraal-Amerika en wereldwijd.

Op de Naranjo en Nancite stranden zijn tijdens de broed-en paartijd (augustus-december), meer dan 250.000 schildpadden nesten. De meerderheid van hen zijn Olive Ridley schildpadden. De groene, lederschildpad en de karetschildpad maken ook gebruik van de heel uitgebreide stranden .

Guanacaste De stranden zijn van wereldwijd belang voor de bescherming van Olive Ridley zeeschildpadden en leatherback zeeschildpadden, beide in gevaar.

De belangrijkste vegetatietypen zijn gemengd loofbos met vijgenbomen en rozenhout, groenblijvende galerij bossen langs beken en achter de soms overstroomde zone; savannes met exotische Jaragua gras, eiken bossen en savannes, en mangroven. Er is ook het strand vegetatie, en gebieden van kalebas bos.

Op het gebied van Volcan Rincon de la Vieja, zijn vier verschillende soorten bos zijn aanwezig: Het gebied bevat een zeer diverse fauna met verschillende soorten die aandacht nodig hebben tot het behoud van het voort bestaan. Enkele opmerkelijke zoogdieren zijn wit-staart hert, witlippekari, collared pekari, Midden-Amerikaanse tapir, white-face aap en slingeraap, brulaap, kraag miereneter, jaguar, Margay, jaguarundi en ocelot.

De avifauna is goed vertegenwoordigd in het gebied met meer 500 soorten. Onder de vogelsoorten de volgende zijn de meest voorkomende: military macaw, rufescent tinamu, spot-bellied bobwhite, great curassow, crested guan, blue-winged teal, roseate spoonbill, thick knee, jabiru, ibis and laughing falcon

Geplaatst op 7 juli 2011, in backpacken, Bezoek aan Costa Rica, Costa Rica, Dieren, dolfijnen, Haaien, Informatie, kikkers, Natuur, reizen, slangen, Tropische planten, vakantie, walvissen. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: