Haaien bezoeken riviermondingen op dit moment

Jonge slachtoffer 15 overleefde beet haai niet.

Afgelopen week is een 15-jarige jongen overleden die werd gebeten door een haai in Playa Grande, Guanacaste, door ernstig bloedverlies is de jongen in het ziekenhuis overleden.

Puntarenas ;  gisteren maakten zwemmers zich geen zorgen en schreef het feit toe een toevalstreffer.
Hoewel aanvallen van haaien zeldzaam zijn, is het beter om voorzichtig te zijn, vooral in riviermondingen waar ze in grotere aantallen aanwezig zijn, vooral in deze tijd van het jaar.

De gebied is vol met voedingsstoffen die deze roofdieren voeden en omdat ze in de mondingen van de rivieren jagen,  is het het beste om deze plaatsen te vermijden.

Daarnaast zijn mangroves en moerassen broedgebieden voor vele soorten haaien. In deze plaatsen baren de vrouwtjes hun jongen.

Randall Arauz, een bioloog en expert in haaien en schildpadden, zei dat in de riviermonding, van Tarcoles Sierpe  de Golfo Dulce en andere vaak jonge haaien worden aangetroffen.

De meest voorkomende soorten zijn stier haaien, tijgers en hamerhaaien.

In Guanacaste zijn volwassen haaien aanwezig.

Volgens Arauz, wat er is gebeurd was een ongeluk, maar zei haaien doen het niet voor een prooi mensen aanvallen en bijten, ze zijn gewoon nieuwsgierig.

“Als de haai in zijn habitat is en iets ziet dan kan het bijten om het te onderzoeken. Meestal bijt het en laat het snel weer los omdat hij zich realiseert dat de mens niet is te eten, “zei hij.

Jezus Escalona Rode Kruis, zei dat dergelijke gebeurtenissen zeldzaam zijn, maar dat er onmiddellijk gehandeld dient te worden bij een beet vanwege het grote bloedverlies bij een beet van een haai.

Hoewel de aanvallen van haaien zeldzaam zijn hier,is het beter om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Tips tegen haaien
Wat kan je doen als je toch oog in oog met haai komt te staan? In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om een ontmoeting met een haai te vermijden. Ga dus nooit zwemmen in gebieden die een bekende jaagplaats voor haaien zijn. Zwem ook nooit als de zon net opkomt of ondergaat, want dan gaan de meeste haaien op jacht. Vermijd ook in de buurt van scholen vissen te zwemmen. Als je plots toch een haai opmerkt, moet je zo snel mogelijk het water uit. Panikeren heeft geen zin, want dan kan een haai denken dat er een school vissen nabij zwemt. Het kan ook helpen om jezelf zo breed mogelijk te maken. Een haai zal twee keer nadenken als hij merkt dat zijn prooi veel groter is.

Sla terug!
En als de haai bijt, sla dan gewoon terug! Er zijn mensen die hun ontmoeting met een haai hebben overleefd, omdat zij zelf of hun redder de haai een rake klap verkocht hebben. Vooral tussen de ogen is een haai heel gevoelig. Een Australische duiker ontsnapte zo in 2007 aan een haai toen hij al tot aan de borst in de muil van het dier zat.

Geplaatst op 24 juni 2011, in Costa Rica, Dieren, Haaien, Informatie, landen, Natuur, nieuws, reizen, vakantie. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: