Hoeveel vulkanen in Costa Rica

Op 589,000 km ² land en zee,is Costa Rica gastheer van meer dan 350 vulkanen.Sommigen zijn actieve, slapende en uitgestorven, sommige zijn in nationale parken en andere zijn vrijwel onbekend.

 Waar zijn ze hier? Hoeveel zijn er per vierkante kilometer?

Geen densiteitmetingen van vulkanen in Costa Rica. Wat wel zeker is dat het aantal vulkanen in Midden-Amerika de hoogste is in de wereld.

De afstand van de vulkanen in Midden-Amerika, dat is de afstand tussen een vulkaan en zijn buurman, is ongeveer 25 km gemiddeld. In de rest van de wereld, de afstand is tussen de 40 en 70 km

Waar zijn de meeste vulkanen?

In de Centrale vulkanische bergketen. Toch zijn de meeste vulkanen ondergedompeld in de Stille Oceaan en behoren tot de vulkanische bergketen genaamd Coco,  780 km lang . Waardoor Costa Rica een ideale plek is om iets te leren over vulkanen.

“Bijvoorbeeld, Costa Rica heeft twee van de 20 vulkanen met meren hyperactiviteit (zeer zuur) in de wereld, dat wil zeggen 10% van hen. Dit zijn de Poas en Rincón de la Vieja. Er is ook een van de 16 meest actieve vulkanen in de wereld in de afgelopen 50 jaar: de Arenal.

“De Poas heeft ook een indrukwekkende krater. Het is een van de weinige kraters die men van dichtbij kan zien, het is een van de meest bezochte in Latijns-Amerika.

“Het is geen toeval dat 800.000 mensen de vijf actieve vulkanen bezoeken in het land elk jaar. Ze zijn geschokt naar het desolate landschap dat rondom hen en hun samengaan met dichte vegetatie die op plaatsen als de Poas en Irazu te zien is.  Als je ze zou moeten classificeren in generaties, dan kunnen de grootouders kunnen worden benoemd als Zurquí heuvels en bergen die in de Coronado Wolken. Ze zijn respectievelijk deel van de oude vulkanen Barva en Irazu. Irazu, Barva en heuvels bekend als de Tres Marias zou de kinderen, maar er zijn ook kleinkinderen Pasquier en Monte Cerro de la Cruz.

“Nu, verder te gaan met de indeling, moet men ook zeggen dat dit ons ‘stoute kind’ is, de Arenal, die 7.000 jaar is welke nog steeds af en toe ondeugend is.

Als dat het kind is, hoe oud zijn de andere vulkanen dan?

Een van de oudste is de Rincon de la Vieja. Onze studies vertellen ons dat het bijna 1 1/2 miljoen  jaar oud is. De anderen zijn ongeveer een miljoen jaar.

Hoeveel vulkanen worden beschouwd als actieve ?

Kijkend naar de prestaties in de afgelopen 400 jaar zijn vijf: Rincon de la Vieja, Arenal, Poas, Irazu en Turrialba de actieve vulkanen in Costa Rica.

Je zou kunnen zeggen dat vulkanen, dat ze overwinteren net zoals beren, maar het is onmogelijk te beantwoorden hoe lang ze slapen. Sommigen blijven op die manier voor meerdere eeuwen slapen. Wel is bekend dat wanneer ze wakker worden, het opstarten van de systemen merkbaar is, en dit kan worden gecontroleerd door sysmologen.

We leven in een vulkanische bodem. Als je niet bij vulkanen  kunt leven om dat je bang bent, moet men  ergens anders gaan wonen. Als de vulkanen er niet waren, zou Costa Rica niet bestaat, met al haar biodiversiteit. Als een heel gebied is vlak is zijn er ook niet veel verschillen,want er is geen of weinig verschil in temperaturen.Hier zijn de verschillen groot aan de top van een vulkaan of op het vlakke kan er gemakkelijk 20 graden verschil worden gemeten.

Wat is er belangrijker dan het beschermen van de bevolking van een uitbarsting?

Alledaagse dingen, zoals wegen of criminaliteit. Terwijl de vulkaan rustig is, wordt deze niet gezien als urgent.

De beste manier om alles te willen weten over de vulkanen in Costa Rica is ze zelf te bezoeken,dus kom gerust langs men is bereid alles over ze te vertellen.

C.J.S.

Geplaatst op 7 maart 2011, in Bezoek aan Costa Rica, Costa Rica, Dieren, Informatie, landen, Natuur, nieuws, reizen, vakantie. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: